Anđelković: Voda za piće mikrobiološki neispravna i u planinskim krajevima

Img Foto: Pixabay

Institutu Batut objavio je izveštaj o ispravnosti vode u javnim vodovodima, ali za prethodnu godinu. Asistent na Šumarskom fakultetu i predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Anđelković rekao je za N1 da je izveštaj pokazao da je stanje zabrinjavajuće, a da je stanovništvo 37 opština u Srbiji u nekom trenutku pilo mikrobiološki neispravnu vodu, to jest vodu zagađenu fekalijama.

„U nekim mestima su neki ljudi pili vodu koja je mikrobiološki neispravna“, rekao je Anđelković u emisiji Studio lajv na N1 i istakao da posebno zabrinjava što je takva situacija primećena u brdsko-planinskim predelima, koji inače imaju kvalitetnu vodu.

„Čajetina, Nova Varoš, Bajina Bašta javlja se mikrobiološki neispravna voda… Imaju ovakav problem zato što ne možemo više da skrivamo opterećenje od zagađenja“, rekao je sagovornik N1.

On objašnjava da se ispitivanja vrše i na izvorištima, akumulacijama, u tokovima, u samim fabrikama i u distributivnoj mreži, ali da ovaj izveštaj ne daje podatak odakle su uzeti uzorci neispravne vode, niti koliko dugo je to zagađenje trajalo.

„Problem je u tome što se zagađenje sve više širi teritorijom Srbije. U brdsko-planinskim predelima problem je sa klanicama, mlekarama, drvno-prerađivačkom industrijom. Sve naše potoke, sa kojih najčešće uzimamo vodu za vodosnabdevanje, pretvorili smo u kolektore otpadnih voda“, rekao je Anđelković.

Upozorava da se broj opština sa mikrobiološki neispravnom vodom povećava, pa ih je sada 39 u odnosu na 36 u 2019. godini.

Kada je u pitanju fizičko hemijska neispravnost vode, gost Studija lajv kaže da je ona uglavnom prisutna u srednjem Banatu i da kod postojanja određenih elemenata u vodi, kao što je magnezijum, takva voda može da se koristi jer ne utiče u velikoj meri na zdravlje ljudi. Ako se koristi kraći period. Međutim, kada je u pitanju prisustvo arsena ili žive u vodi, kao što je slučaj u Zrenjaninu, mora da se zaustavi snabdevanje stanovništva vodom.

„Ali apostrof mora da bude na mikrobiološkoj ispravnosti jer su to vode koje su zagađene fekalnim vodama“, ističe Anđelković.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs