SEOS: Bujošević ne odgovara na zahtev da RTS ima emisiju o rudarenju litijuma

Img Foto: Cemaforum.rs

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da od generalnog direktora Radiotelevizije Srbije (RTS) Dragana Bujoševića još nije dobio odgovor na zahtev da Javni servis organizuje emisiju o eksploataciji litijuma u Srbiji.

Iz saveza su naveli da su pismo s tim zahtevom poslali Bujoševiću 24. avgusta i zatražili od generalnog direktora RTS da na njega odgovori „jasno i nedvosmisleno, bilo potvrdno, bilo odrično“ jer kako su ocenili, tema rudarenja litijuma nije ni najmanje bezazlena da bi se o njoj ćutalo.

„Odsustvo odgovora moglo bi se smatrati potvrdom da televizija nije zainteresovana za budućnost naše zemlje i njenog stanovništva, da ne smatra važnim mišljenje stručnjaka i meštana ugroženih područja, da se ne vodi novinarskim kodeksom već ličnim interesima čelnika i, što je najvažnije, da postupa nasuprot zakonskim obavezama i ovlašćenjima“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da bi „osvetljavanjem samo one strane priče koju propagiraju multinacionalne kompanije i njihovi saradnici i prećutkivanjem stava naučnika i meštana ugroženih područja bio povredjen i član 5 zakona o javnom informisanju i medijima“.

„Do poslednjeg gradjanina naše zemlje mora doći zašto su rudnici litijuma opasni i zašto ih ni po koju cenu neće biti. Naš ključni problem nisu mediji, ali ćemo na informisanju insistirati bez obzira na sve druge dogadaje i aktivnosti“, naveli su iz Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs