NIN: Aleksandar Obradović – talac koruptivnog sistema

Img Foto: N1

Uzbunjivač Aleksandar Obradović i dalje je pod istragom, dok postupak za korupciju koju je otkrio u valjevskoj fabrici naoružanja Krušik nije ni počeo. On se povukao iz javnosti, ali i dalje veruje u ispravnost svojih postupaka, piše nedeljnik NIN.

Tri godine nakon tajnog hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića, koji je otkrio korupciju u valjevskoj fabrici naoružanja i vojne opreme Krušik, institucije Srbije su još neslobodnije i zavisnije od političke vlasti. Za te tri godine profesionalni mediji objavili su brojne sumnje o korupciji, da su na štetu Krušika, ali i još nekih državnih fabrika, zarađivali privatni trgovci oružjem povezani sa vlašću. Neke navode je čak potvrdila i Državna revizorska institucija. Ali, ništa se nije promenilo, navodi NIN.

Krajem decembra 2019. posle brojnih izveštaja profesionalnih medija, koji su išli tragom Obradovićevih otkrića, Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo predistražni postupak nalažući MUP, BIA i VBA da ispitaju trgovinu Krušika sa privatnim preduzećima.

Kako nezvanično saznaje NIN, BIA i VBA su izvršili za sada tražene provere, ali MUP do danas to nije učinio.

„Policija je dostavila, kako nam je nazvanično rečeno, samo deo poslovne dokumentacije Krušika koji se odnosi na poslovanje sa privatnim preduzećem GIM. Za GIM je posredovao sada pokojni Branko Stefanović, otac Nebojše Stefanovića koji je od 2014. do kraja oktobra 2020. bio ministar MUP-a, a od tada do danas ministar odbrane. Kao što je poznato, oktobra 2020. Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin su samo rotirali ministarska mesta. I sadašnji ministar policije Vulin je umešan u slučaj Krušik, jer je Ministarstvo odbrane i za vreme njegovog mandata dobijalo nedeljne izveštaje iz državnih fabrika oružja i postavljalo članove upravnih odbora“, piše NIN.

MUP je dokumentaciju koja se odnosi na poslovanje Krušika sa GIM-om dostavio za vreme Vulinovog mandata.

„Poslovanje Krušika ispitivali su VBA i BIA, obe službe koje su bile povezane sa ovom valjevskom fabrikom. A pisma Aleksandra Obradovića preko sindikata stizala su do tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, sadašnjeg šefa BIA koja to istražuje. NIN je ranije otkrio dokumente da je BIA dobila donacije od Krušika. Otkrili smo i da je šef VBA Đuro Jovanić, nekadašnji ađutant ministra odbrane Aleksandra Vučića, istovremeno dok je rukovodio tajnom vojnom službom bio i predsednik Upravnog odbora Srpske banke koja je odobravala kredite Krušiku. Ni Mladen Petković, za vreme čijeg direktorovanja Krušikom je sklopljeno najviše spornih ugovora i čija je porodična imovina dramatično uvećana, nije snosio posledice. Nekadašnji činovnik opštine Zemun ispred SNS-a, iz Krušika je prekomandovan u Zastava oružje“, piše nedeljnik.

Niko povezan sa sumnjivim poslovanjem za sada nije saslušan, a s druge strane, navodi NIN, postupak koji je sproveden protiv Aleksandra Obradovića nije obustavljen.

„On je još i pod suspenzijom u fabrici Krušik. Nema institucionalnog odgovora na konstataciju Obradovićevog advokata Vladimira Gajića koju je izneo ranije za NIN: ‘Ako je laž ono što je govorio Aleksandar, onda to ne može biti tajna, jer laži nisu zaštićene. Ako je istina, opet ne može da bude tajna, jer krivično delo ne može da se označava bilo kojom vrstom tajne'“, prenosi NIN.

Postupak protiv Obradovića nije obustavljen iako se, dodaje se, obistinjuje i ono na šta je uzbunjivač ukazivao.

„Krušik zapada u gubitke, otpuštaju se radnici kojima čak u vreme pandemije kovida nije plaćano zdravstveno osiguranje. Već godinu i pet meseci niko nije saslušan u istrazi koju Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal vodi protiv Obradovića za navodno odavanje poslovnih tajni. U pitanju su dokumenti kojima je otkriveno da je Krušik prodavao mine privilegovanim trgovcima za oko 20 odsto niže u odnosu na cenu koju je davao do tada najvećem izvozniku oružja, državnom Jugoimport SDPR. U nekim slučajevima mine je Krušik prodavao po ceni manjoj nego što ih je koštala proizvodnja tih istih mina“, navodi NIN.

Izvor: NIN





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs