Vujović: Srbija namerava da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030.

Img Foto: Pixabay

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da Srbija namerava da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine za 33,3 odsto u odnosu na 1990, saopštilo je to ministarstvo.

Ona je, povodom međunarodnog Dana nulte emisije, 21. septembra, kazala da je Srbija potvrdila posvećenost borbi protiv klimatskih promena donošenjem Zakona o klimatskim promenama i nedavno usvajenim Nacionalno utvrđenim doprinosom.

„Napore koje smo uložili u pripremu revidiranog cilja pohvalio je Sekretarijat UN za klimatske promene, što potvrđuje da smo na dobrom putu po pitanju zaštite životne sredine i zajedničke borbe protiv klimatskih promena“, rekla je Vujović.

Dodala je da je dostavljanjem revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime, Srbija ispunila obaveze prema Sporazumu iz Pariza kao i iz pregovaračkog procesa sa EU.

Prema njenim rečima, time su ispunjene i obaveze u skladu sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan.

Kazala je i da revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosom, koji je Vlada usvojila u avgustu, „Srbija povećala svoju klimatsku ambiciju za tri puta“.

Rekla je i da je time dat doprinos dostizanju globalnog cilja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će se, kako je ocenila, pozitivno odraziti na privredu i kvalitet života građana.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs