RGZ: Najviše korupcije van katastra, generišu je „posrednici“

Img Foto: Pixabay

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je, analizirajući strukturu lanaca korupcije, došao do zaključka da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava van katastra, u povezanim sistemima i kafanama, i ocenio da je između građana i RGZ "ispletena čitava industrija iluzije" koja radi na koruptivnoj osnovi.

Najavljujući početak antikorupcijske akcije, iz RGZ su naveli da „posrednici“, koristeći manipulacije, predstavljaju Zavod kao problem, koji može biti rešen samo putem nekoga ko „ima vezu“ u katastru.

„Sprečavanje ovakvih posrednika, koji generišu korupciju i onemogućavaju građane da direktno komuniciraju sa katastrom, cilj je nove antikoruptivne akcije koju je pokrenuo RGZ kako bi podigao nivo javne svesti o štetnosti korupcije“, naveli su u saopštenju.

Građane su zamolili da se uključe u rešavanje problema kako bi se zajedno borili protiv zloupotreba.

„Ohrabrujemo građane da ukoliko dođu u kontakt ili primete koruptivnog posrednika slanjem poruke na prijavikorupciju@rgz.gov.rs prijave sve sumnjive radnje i potencijalne koruptivne slučajeve“, pozvali su iz RGZ.

Ocenili su i da se komplikovane i rigidne procedure rada katastra, koje za cilj imaju isključivo pravnu sigurnost i zaštitu imovine građana, koriste za stvaranje atmosfere u kojoj samo posrednik sa vezom u katastru može da „završi stvar“ i da je direktna komunikacija građana sa katastrom unapred osuđena na neuspeh.

„Na ovaj način posrednik opravdava nezasluženu pljačku pod plaštom navodnih ‘veza u katastru'“, istakli su iz RGZ i poručili da imaju nultu toleranciju na korupciju.

Građanima su savetovali da digitalno komuniciraju sa katastrom, jer im je na raspolaganju ukupno 28 besplatnih elektronskih servisa koji zahvaljujući digitalnim procesima rada omogućavaju da građani sami istraže i reše svoj imovinsko-pravni slučaj.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs