Отворено писмо градоначелнику Чачка: СТАКЛЕНИ ВИДИКОВАЦ НА КАБЛАРУ – ОД НЕМИЛА ДО НЕДРАГА!

Img Foto: Cemaforum.rs

Градоначелниче Чачка, г. Тодоровићу,

Како је јавност искључиво из медија, прво од стране председника државе,  а потом и од Вас, информисана о изградњи стаклено-дрвеног видковца са инфо пултом и угоститељским објектом на врху Каблара површине од око 1.000 м², а потом такође из медија сазнала да сте Ви и Министарство туризма, марта 2022. г. потписали уговор о реализацији пројекта „Изградња видиковца Каблар“ „вредности“ 80 милиона динара, група љубитеља Каблара је одлучила да покрене Петицију у циљу одбране Каблара од урбанизације, а  посебно што се ради о законом заштићеној зони.

Петиција „Сачувајмо Каблар“ покренута је 19. априла 2022. године и за неколико дана онлајн Петицију потписало је преко 4600 потписника. Свим потписиницима и овим путем захваљујемо на подршци и обавештавамо да нећемо одустати док не добијемо све одговоре на питања од Вас као градоначелника Чачка, директора ТОЧ-а Војина Јаковљевића или Међуресорне радне групе за уређење и развој предела изузетних одлика „Овчарско-кабларска клисурa“.

Путем захтева за приступ информацијама од јавног значајакоје смо добијали од ТОЧ-а смо се и информисали о пројектним активностима и потписаним уговорима, као што је и Уговор јавној набавци потписан између Ј. У. „Туристичка организација Чачка“ и Енергопројект Урбанизам и архитектура а.д. Београд од 09. 02. 2022. године „вредан“ 15 милона динара.

Такође, од ТОЧ-а добијамо информацију да је већ завршено Идејно решење и да је у поступку исходовање локацијских услова за израду пројекта за грађевинску дозволу.

У име иницијатора Петиције „Сачувајмо Каблар” и 4600 потписника захтевали смо пријем код Вас, као градоначелника Чачка маја 2022. Нисте одвојили време за разговор са представницима иницијатора петиције, већ сте нас упутили на помоћницу градоначелника Мирјану Ђоковић која се изјашњава као некомпетентна за разговор на дату тему.

У протеклом периоду смо као иницијатори Петиције имали више формалних и неформалних разговора са особама из власти. Реализована су и два састанка са представницима Међуресорне радне групе за уређење и развој предела изузетних одлика „Овчарско-кабларска клисурa“. Први састанак је био у Влади РС 27. јуна 2022. г. о чему смо обавестили јавност, а ускоро ћемо јавност информисати и о другом састанку.

Да не бисмо били принуђени да радикализујемо испуњење захтева Петиције, очекујемо да ћемо од Вас као градоначелника Чачка добити одговоре на следећа питања:

  1. На основу чега односно, на основу које одлуке или идеје је покренут поступак јавне набавке за пројекат „Изградња видиковца на Каблару?

(питање је постављено ТОЧ-у који одговара да је одлука донета на заседању Међуресорне раднегрупе и доставља нам одлуку о давању сагласности на програма рада Јавне установе „Туристичка организација Чачак“).

  1. Ко су, и како су људи који су донели одлуку о градњи видиковца са инфо пултом и кафе баром, а потом од ње одустали, остали само на изградњи стакленог видиковца?
  2. Постоји ли елаборат, то јест бизнис план, са подацима о трошковима изградње видиковца и какву корист видиковац може да донесе грађанима Чачка и Србије?
  3. Чему ће да служи стаклени видиковац на врху Каблара, имајући у виду да људи иду на планину да уживају у чистом ваздуху и простору, а не да гледају планину кроз стакло, и шта се туристима нуди након разгледања са стакленог видиковца?
  4. Постоји ли неки план за коришћење постојећих капацитета за развој туризма на Каблару (сеоска домаћинства, Еко-камп у Рошцима, Дом у Ријеци...)?

 Такође, сматрамо да питање изградње стакленог видиковца на врху Каблара треба да буде посматрано у контексту развоја подручја Овчар Бање и питамо Вас:

  1. Зашто постојећи објекат-купатило за пружање здравствених услуга у Овчар Бањи, годинама не ради и да ли је видиковац кориснији или прихватљивији него што је коришћење бањског купатила за здравље људи?
  2. Зашто није санирано извориште термалне воде у Овчар Бањи које је Завод за заштиту здравља прогласио неусловним 2016. године и дао прецизне инструкције како да се то уради?
  3. Постоји ли детаљан план о неопходним радовима да би Овчар Бања могла да пружа здравствене услуге и коликоби коштала реализација таквог плана?

Сматрамо да сви грађани Чачка, а и целе Србије, имају право да знају одговоре на постављена питања и захтевамо од Вас као градоначелика Чачка да нам на истајавно, такође отвореним писмом одговорите, јер су у питању ствари од изузетног значаја  за  све становнике државе.

 Иницијатори Петиције „Сачувајмо Каблар”





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs