Protest u Beogradu: Hitno prekinuti miniranje planine Starica, zaštititi je

Img Foto: Pixabay

Lideri opozicione koalicije Moramo-Zajedno sa nekoliko desetina građana zatražili su na protestu u Beogradu da se pod hitno "prekine sa miniranjem" planine Starica i da se donese uredba po kojoj će Starica biti stavljena pod zaštitu.

Građani su se okupili ispred Doma Narodne skupštine, odakle su Pionirskim parkom došli ispred zgrade Predsedništva gde su, blokirajući saobraćaj u delu Ulice kralja Milana, uz zviždanje i uzvike „Ne damo Staricu“ poslali poruku da neće odustati od zahteva da se obustave radovi na toj planini.

Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović kazao je agenciji Beta da očekuje da se tema „razaranja“ u okolini Majdanpeka dovede na najviši nivo i da će poslanička grupa „Moramo – Zajedno“ otvoriti tu temu u skupštini.

Kako je kazao, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta kao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine insistiraće na tome.

„Nemamo mi ništa protiv rudarenja, mi imamo veliki problem sa tim što se ovde ne poštuju zakoni. Ne poštuju se zakoni koji se tiču imovine, ne poštuju se zakoni koji se tiču rudarenja. Ta planina (Starica) je uzurpirana bez dozvola, a pored toga je dozvoljeno Kinezima da rade intenzivno rudarenje i da za sedam godina iscrpe rezerve na tom mestu i ostave pustoš“, kazao je Nebojša Zelenović.

On je naglasio da ta stranka nema ništa protiv rudarenja koje je u skladu sa propisima Evropske unije.

„Ovakva ruda se na takvim lokacijama rudari 50, 60 ili 70 godina, a kod nas će to biti za sedam“, rekao je Zelenović.

Dodao je da je današnji protest prvi u nizu protesta za očuvanje planine Starica.

Kopredsednik Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je građane da budu spremi da odbrane tu planinu ukoliko se radovi nastave, navodeći da građani neće dozvoliti da Starica padne.

On je rekao da je jedini zahtev današnjeg okupljanja pod hitno donošenje „uredbe, zakona ili akta“ po kom će Starica biti stavljena pod zaštitu.

„Onog momenta kada kompanija ‘Ziđin’ kupi privatnu zemlju naših građana ili je po zakonu o eksproprijaciji takođe prisvoji, istog momenta ta zemlja ne pripada Srbiji“, istakao je Jovanović Ćuta.

Prema njegovim rečima, ne radi se o zemlji već o „onome ispod zemlje“ što dovodi u pitanje – čiji su zlato, bakar, vodoizvorišta, šume.

On je rekao i da su Kinezi kod kampa aktivista koji se protive miniranju te planine zaboli 50 barjaka Kine „kao da drug Si Đinping treba da dođe u posetu Srbiji“, čime su poručili to više nije naša zemlja već da ona pripada stranoj kompaniji Ziđin.

Jovanović je rekao da će onog trenutka kada Ziđin kupi zemlju na Starici ta zemlja pripasti kineskoj kompaniji.

Arhitekta Dragoljub Bakić rekao je da je vlast dozvolila „trovačkoj kineskoj kompaniji“ da sruši planinu Staricu iznad Majdanpeka.

Naglasio je da Starica nije samo simobl Majdanpeka već da tamošnjem stanovništu „znači život“ jer uređuje klimu i štiti od zagađenja i planine s druge strane planine.

Dodao je da građani već nekoliko meseci danonoćno čuvaju planinu ležeći na već postavljenom eksplozivu.

„Beograđani, obnevideli ste. Kada ćete da progledate i da vidite koju muku ti ljudi tamo imaju?“, upitao je Bakić.

Okupljeni građani nosili su transparente „Ne dam dedovinu! Živela Srbija“, „Nema prava i pravde, to dela govore“, „Protiv mafije na vlasti“.

Izvor: Beta/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs