GRAĐANI REPORTERI: Slatinska "banja" ili bunjište? (FOTO)

Img Foto: Građani reporteri

Prenosimo tekst i fotografije koji su dostavljeni našoj redakciji:

Na sajtu Turističke ogranizacije Čačak nalazi se tekstić o Slatinskoj banji pa pomislih da ne bi bilo loše da je obiđem:  Slatinska banja se nalazi u podnožju planine Jelice, na desnoj obali reke Zapadne Morave. Od Čačka je udaljena 17 km. Banjom protiče banjska reka – Daćinac na kojoj se nalazi termalna zona, gde su i termalni izvori lekovite mineralne vode. Nadmorska visina na kojoj se nalazi Slatinska banja iznosi 275 m.

Ostalo mi je nejasno zbog čega nije ispitana voda potpuno, ali preneću deo teksta pa možda će neko drugi shvatiti šta je razlog: Vode Slatinske Banje spadaju u red hladnih sumpornih voda, koje imaju karakter slabih alkalno-soliničnih voda. Čine je sledeći elementi: kalijum, litijum, rubidijum, stroncijum, cezijum, barijum i fosfor. Ovo je samo informativna analiza, jer je za kompletniju analizu potrebno više od 1 l vode (3-5 l), kako bi na osnovu potpunije analize Slatinska banja došla u red sumpornih lekovitih voda. Na osnovu hemijskih analiza voda Slatinske banje sadrži sumporvodonika više nego ostale banje u Srbiji.

Blago rečeno je da sam potpuno zatečena i razočarana prizorom. Doći do banje nije teško mada su rupe na putu nezaobilazne. Na samom ulasku u Slatinsku banju sa desne strane je jedan izvor, tj. crevo izvučeno sa tablom na kojoj piše “meka voda”, naravno i gomila razbacanih plastičnih flaša.

U samom centru banje je polomljen mostić, krpljen svim i svačim, tri izvora za koja nije sigurno da li izlaze iz nečije kuće ili su izvori mineralne vode. Pored jednog izvora bar stoji natpis da je voda za oči, a ostali ništa. Baš pored te "vode za oči" nalazi se gomila spaljenog smeća…

U nadi da ćemo shvatiti da treba da čuvamo ove izvore i da će neko dovesti u red Slatinsku banju. Iva

Izvor: Cemaforum.rs

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs