Biblioteka Čačak: Održana promocija zbirke poezije "Granice"

Img Foto: Biblioteka Čačak

U okviru ciklusa „Podrška je važna”, u punom dvorištu Gradske biblioteke Čačak u petak, 5. avgusta, predstavljen je još jedan književni prvenac ‒ zbirka poezije „Granice”, autora Bratislava Bežanića. Biblioteka se trudi da afirmiše manje poznate zavičajne umetnike i na taj način pruža mogućnost da se njihov pesnički izraz čuje i predstavi čačanskoj publici. O zbirci su, pored autora, govorili pesnikinja Ivana Pajić i profesor Miodrag Danilović.

Bratislav Bežanić je rođen u Čačku, gde živi i radi, po obrazovanju je profesor ruskog jezika i književnosti. Piše pesme i priče, govori tečno ruski i španski jezik. Bavi se i prevodilačkim radom. Prevode ruskih autora objavljivao je u časopisima Lipar, Koraci, Art 032, a na španski jezik je prevodio stihove Vaska Pope koji su objavljeni u elektronskom časopisu Esto ne es una revista, u prevodu Ovo nije časopis.

Bežanić je istakao da je zbirka „Granice” podeljena u pet ciklusa i da su pesme objavljenje u njoj nastajale još od studentskih dana. On je govorio i o samopreispitivanju, svrsi poetskog stvaranja i pesničkim granicama. Takođe, Bratislav Bežanić je posvetio i lajt-motivu brisanog prostora, što je posebno ilustrovao kazivanjem vlastitih pesama. „Granice” je njegova prva objavljena knjiga u izdanju Grafoprinta iz Gornjeg Milanovca. O grafičkom rešenju, crtežu na koricama i vizuelnom dojmu koji bogato ilustruje pesme govorila je pesnikinja Ivana Pajić, inače lektor i korektor ove zbirke.

Miodrag Danilović, profesor umetnosti u Umetničkoj školi u Čačku je demistifikovao glavne teme i motive iz zbirke, posebno ukazujući na igru reči koja je vezana za prezime autora i naslov zbirke. „Interesantno je i posebno zanimljivo za analizu da neko ko se preziva Bežanić je zapravo napisao knjigu sa naslovom Granice i da te granice nisu samo fizičke, već pre svega unutarnje i da su pesme u njoj možda i odgonetka kako se kretati u okviru vlastitih granica ili kako ih prevazići”, kazao je Danilović. Potom je pročitao i pesmu „Stanje stvari” i kroz vrlo zanimljivu analizu publici preporučio šta bi ovog leta mogli pročitati.

Pred kraj programa autor je pročitao pesmu „Ruke” koja je pobrala posebne simpatije publike. A kao iznenađenje na kraju Bežanić je najavio da je iz štampe upravo izašla i njegova prva knjiga kratkih priča „Mape zaumlja”. Za muzički deo programa bila je zadužena Mina Milošević, dok je pesničko veče veoma nadahnuto vodila bibliotekar Dušica Brković.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs