SEOS: Pokušavaju da obesmisle našu borbu protiv iskopavanja litijuma

Img Foto: Cemaforum.rs

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je da su sve učestaliji i organizovaniji pokušaji da se njihova borba protiv rudnika litijuma obesmisli, a projekat "Jadar" i drugi projekti širom Srbije nastave neometanim tokom.

„Utisak je da je u toku ozbiljan zločinački poduhvat u kome učestvuju vlast, pojedine nevladine organizacije (NVO), režimski mediji i ‘nezavisni analitičari’. Naime, orkestrirano se radi na oživljavanju projekta Jadar“, navodi se u saopštenju SEOS-a.

SEOS ocenjuje da se predstavnici vlasti otvoreno zalažu u Skupštini Srbije za kopanje litijuma i da je „očigledno“ da će vlast prekršiti obećanje koje je dala narodu da je projekat obustavljen i da je sa kompanijom „Rio Tinto“ gotovo.

„Najglasniji su naravno janjičari u njihovim redovima, što je i logično jer njima se ne veruje i moraju svakodnevno da se dokazuju – ako su jednom izdali svoja ‘uverenja’ iz lukrativnih razloga, zašto ne bi opet“, navodi se u saopštenju SEOS-a.

Dodaje se da se za iskopavanje litijuma u Srbiji zalažu i „sateliti vlasti u vidu nekakvih udruženja i NVO koji bez ikakvih dokaza diskredituju sve ljude i organizacije koje se bore protiv rudnika u dolini Jadra“.

„Uporno uveravaju javnost da je ‘Rio Tinto’ mrtvac i da je otišao iz Gornjih Nedeljica i okoline, dok o ostalim firmama koje imaju dozvole za istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata u drugim delovima Srbije smisleno i lukavo ćute“, navodi se u saopštenju SEOS-a.

SEOS ocenjuje da ti „sateliti vlasti“ pokušavaju sebi da pripišu sve zasluge za dosad postignuto, „a sedeli su u toplim foteljama i piskarali po mrežama dok je narod izlazio na ulice i protestvovao“.

„Oglašavaju se iz Beograda, Subotice i uličarskim rečnikom vredjaju borce protiv rudnika, pokušavaju da nas sve stave u isti koš sa onima koji su prodali imanja i otišli iz sela ili da nam pripišu da smo glasali za aktuelnu vlast. Uprkos optužbama na naš račun, neskriveno saradjuju sa pojedinim ministarstvima i koriste potpuno istu argumentaciju kao i oni: prema njihovim rečima, svi smo izdajnici i strani plaćenici“, navodi se u saopštenju SEOS-a.

SEOS navodi da se medju onima koji pokušavaju da njihovu borbu protiv rudnika litijuma obesmisle, a da se projekat „Jadar“ i drugi projekti širom Srbije nastave neometanim tokom, nalaze i pojedini režimski mediji koji se, kako navode, ne drže elementarnog kodeksa novinarstva i obaveze da objektivno informišu javnost.

SEOS ističe da je „ključna uloga“ javnog servisa, koji nikad nije dao priliku da u udarnim televizijskim terminima naučnici i stručnjaci koji su protiv rudarenja iznesu svoje stavove, odnosno nikad nije organizovao debatnu emisiju sa tom temom gde bi se ukrstili argumenti za i protiv.

„Umesto toga javni servis daje prostor nekim ‘nezavisnim analitičarima’ koji očigledno ne znaju ništa o ovoj temi, pa pričaju šta im padne na pamet nazivajući nas kočničarima Srbije i njenog razvoja. Tako nas nazivaju čak i po društvenim mrežama“, navodi se u saopštenju SEOS-a.

SEOS ističe da oni nemaju drugih interesa, ni materijalnih ni društvenih, osim interesa da zaštite prirodu i život u Srbiji.

„Zato se do sada nismo ni osvrtali na manipulacije i optužbe sa strane, ali sada moramo, jer ako svi zajedno ne otvorimo četvore oči i ne ukažemo na orkestrirane napade i izmišljotine odakle god dolazile, to po našu borbu i našu zemlju može biti pogubno“, navodi se u saopštenju SEOS-a.

Izvor: Beta/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs