Bura posle odluke REM-a – „udar na medijski pluralizam i drugačije mišljenje“

Img Foto: N1

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) dodelio je televizijama Pink, Prva, Hepi i B92 nacionalne frekvencije, dok će za petu frekvenciju konkurs biti raspisan. Na istoj sednici doneta je odluka da Hit Music FM, Radio S, Radio S2 i Play radio dobiju radijske frekvencije. Dok predsednica Saveta REM-a tvrdi da je odluka doneta na profesionalan način, nižu se reakcije sa porukom da je u pitanju udar na medijski pluralizam i drugačije mišljenje.

Od 14 kandidata, REM se odlučio za četiri televizije koje su nacionalne frekvencije imale i do sada. Kako je najavljeno, do kraja jeseni bi trebalo da bude dodeljena i peta frekvencija.

„Savet Regulatornog tela za elektronske medije je odluke doneo na profesionalan i odgovoran način u skladu sa demokratskom procedurom, ceneći sve okolnosti navedene u konkursnoj dokumentaciji, uvažavajući mišljenje struke, javnosti i svakog člana saveta REM-a. Zato Savet REM-a bukvalno apeluje na najširu javnost i ukazuje na potrebu da se izbegne svaka vrsta manipulacije i politizacije u vezi sa odlukama koje su donete“, rekla je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić.

„Većina koja je odlučila nije u pravu“, kaže članica Saveta REM-a Judita Popović. Pojašnjava – dosadašnjom praksom ove četiri televizije su pokazale svoj rad i nisu pružile garanciju da će promeniti odnos prema medijskom sadržaju i građanima Srbije.

„Ja sam smatrala da zakoni moraju da se poštuju. Zakon, između ostalog, predviđa da se mora uzeti u obzir i činjenica na koji način su pružaoci medijskih usluga radili do novog konkursa, ukoliko su već imali tu privilegiju da imaju nacionalnu frekvenciju. Oni su pokazali kako su radili i mislim da nije dovoljan akcenat stavljen na tu činjenicu da su kršili zakon na sve moguće načine“, naglašava Popović.

Na konkursu su učestvovale i televizije Nova S i N1. Programski direktor N1 televizije Igor Božić smatra da odluku REM-a najbolje opisuje slogan sajta Peščanik – „Ako vam je dobro onda ništa“.

Čini se, kaže, da je u pitanju jasna politička poruka.

„Ali jasna je politička poruka. Ništa se ne menja u Srbiji niti iko ima nameru da bilo šta promeni u Srbiji u smislu obaveštavanja i informisanja javnosti“, navodi Božić i dodaje:

„Jasno je da oni koji razmišljaju svojom glavom, koji su kritički, koji nisu kontrolisani da oni nisu dobrodošli“.

Za Anu Martinoli odluka nije iznenađenje i smatra da upravo u tome leži problem.

„Čini mi se da je ovo bila najbezbolnija odluka u smislu održavanja onog statusa na medijskom tržištu koji u ovom trenutku najviše odgovara onima kojima kontrolisani mediji i podobni mediji najviše odgovaraju“, istakla je Martinoli, teoretičarka medija i producentkinja sa Fakulteta dramskih umetnosti.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Neda Todorović ukazuje na problem sastava članova REM-a:

„Ja sve vreme, razmišljajući o REM-u, imam primedbe na sastav članova REM-a zato što se tu ne nalaze najveći medijski stručnjaci u našoj zemlji, što bi bilo logično. To nisu ličnosti koje na objektivan, fer način procenjuju koji mediji bi trebalo da poseduju ovu frekvenciju“.

Slavko Ćuruvija fondacija i Crta najavljuju pravni postupak protiv REM-a.

„Stručna služba REM-a u izveštajima o nadzoru emitera godinama unazad konstatuje da ove televizije ne poštuju elaborate na osnovu kojih im je izdata dozvola, da nemaju obavezne programske sadržaje, te da ne ispunjavaju minimum propisanih uslova za pružanje medijske usluge. Istim emiterima je izrečen niz mera zbog kršenja zakonskih odredbi“, ukazuju fondacija i Crta.

Stoga će, kažu, iskoristiti sve zakonske mogućnosti zbog nepoštovanja Zakona o elektronskim medijima i kriterijuma za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole.

 

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs