Vučić: Najteži period za Srbiju, naredni meseci kritični

Img Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sada najteži period za Srbiju, jer već dve i po godine traje kriza izazvana pandemijom virusa korona, a da je pre toga bilo velikih problema sa migrantskom krizom i najvećim poplavama u poslednjih 100 godina u Srbiji.

„Ova kriza nije oduzela samo hiljade i hiljade života ljudi, već je i finansijska i ekonomska kriza u celom svetu, a mi smo to izdržali čak i bolje od mnogih ekonomnski snažnijih država“, poručio je Vučić, obraćajući se medijima nakon obilaska radova na izgradnji Kule Beograd.

Prema njegovim rečima, narednih osam meseci su kritični za Srbiju, ali i za celu Evropu.

„Mi smo mislili pre neku godinu da nam je najlošije, ali sada nam je najlošije“, kazao je on.

Kako je istakao, Srbija danas mora da bude finansijski potpuno spremna, jer uvozi velike količine električne energije, ali da se država bori za mir, stabilnost i sigurnost preuzimajući najveći deo tereta na sebe.

Vučić je naglasio da je stalna borba s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer da bi povećali plate i penzije država mora da ima dobre javne finansije i tako što će raditi na velikim projektima.

„Nema dovoljno radnika za sve građevinske radove“

Vučić je rekao da u Srbiji nema dovoljno radnika za sve započete ili planirane građevinske radove.

„Ovde radi 2.500 ljudi, trebalo bi i više ali nema dovoljno radnika. Na Moravskom kroridoru 3.000. i zajedno sa izgradnjom auto-puteva to je desetine hijada ljudi. Nemamo više radnika, nema onih koji hoće da rade. Moraćemo da uvozimo ljude“, rekao je Vučuć.

Dodao je da se prave ugovori sa Bangladešom i Gvatemalom o angažovanju njihovih radnika kojim se daju dugotrajne radne dozvole i to je razlog zašto je inicijativa Otvoreni Balkan važna.

„Projekti poput Beograda na vodi govore koliko se Srbija promenila i kako moramo da se ponašamo u budućnosti“, kazao je Vučić.

 

Izvor:N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs