Geološka ispitivanja na vodoizvorištu kod Mionice, meštani sumnjaju za kamenolom

Img Foto: Pixabay

Na području vodoizvorišta "Paštrić", u istoimenom selu mioničke opštine, ovih dana pojavile su se istražne geološke bušotine, koje su zabrinule žitelje Paštrića i okolnih sela. Istražnje radnje obavljaju se na plodnom poljoprivrednom zemljištu. Ovaj kraj je bogat krečnjakom, pa meštani pretpostavjaju da se radi o proširenju postojećeg kamenoloma.

Meštani su zabrinuti, utoliko pre, što je Odlukom Ministarstva zdravlja Vlade Srbije područje novih istražnih radnji do pre tri godine pripadalo zaštićenoj zoni vodoizvorišta „Paštrić“, a potom je, iz građanima nepoznatih razloga, izuzeto iz zaštićene zone.

Prof. dr Jelena Jovičić Petrović, poreklom iz Paštrića, kaže za N1 da su u početku ona i njene komšije bili spokojni jer nisu znali da je u međuvremenu zaštićena zona vodoizvorišta smanjena.

„U prvo vreme kada se tu govorkalo da će da se proširi kamenolom mi smo bili mirni, nismo na to obraćali pažnju, iz razloga što smo mislili da celo brdo i dalje pripada zaštićenoj zoni vodoizvorišta ‘Paštrić’ sa koga se vodom snabdeva veći deo Mionice“, kaže Petrović.

Vladimir Čarapić, odbornik „Slobodni građani Mionice“ kaže da je ovo brdo praktično deo odakle se sva voda sliva u podnožje sela Paštrić i odakle kreću bunari sa kojih se vodom napajaja Mionica.

„Ovo vodoizvorište vodom napaja 55 odsto opštine Mionica. Mi ako dozvolimo da se ovde rade miniranja, ako bude otkrivanja majdana, velika je verovatnoća da će se poremetiti podzemni tokovi vode i da će Mionica u nekoj budućnosti ostati bez vode. Mi dobijamo vodu i sa druge strane, ali u daleko manjoj meri nego odavde iz Paštrića“, rekao je Čarapić.

Ministarstvo zdravlja Vlade Srbije je 2017. godine donelo rešenje na osnovu elaborata Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu da celo ovo brdo mora biti zaštićeno, a eksploatacija krečnjaka zabranjena. Elaborat je izrađen na osnovu veoma opsežnih i verifikovanih istraživanja, tvrde sagovornici portala N1.

„Izgleda da se situacija promenila, mašine su došle i počelo se sa istražnim radovima. Mi smo zabrinuti da će vodoizvorište biti ugroženo. Mi ćemo u narednom periodu ispitati ono što su najveće naše sumnje i bojazni, i nadamo se da ćemo doboti odgovor na naša pitanja. A to su, zbog čega je odlučeno da se samo nakon tri godine uradi novi elaborat, naručen sada od privatne firme, i zbog čega je na osnovu novog elaborata baš taj deo vodoizvorišta, za koga su zainteresovani za eksploataciju kamena, isključen iz zaštićene zone“, kaže prof. dr Jelena Jovičić Petrović.

Ona potvrđuje da su se meštani zvanično obratili opštininskim službama, republičkoj geološkoj inspekciji, regionalnom sanitarnom inspektoru, ali na odgovor zašto ovaj deo brda nije više u zaštićenoj zoni, još čekaju.

Odbornik Vladimir Čarapić naglašava da je na poslednjij sednici parlamenta obavestio odbornike o istražnim radnjama u zoni vodoizvorišta „Paštrić“, i da je na tome sve stalo.

Sagovornici N1 tvrde da neće odustati da tragaju za odgovorima na već postavljena pitanja, a nastaviće i sa informisanjem meštana mioničke opštine, pre svega, Paštrića, o tome šta su moguće posledice ako nad vodoizvorištem bude otvoren kamenolom.

N1 se obratila i predsedniku mioničke opštine Bobanu Jankoviću, ali odgovore na pitanja, zašto je samo nakon tri godine rađen novi elaborat kojim je sužem prostor zaštićene zone izvorišta i ko buši po mioničkom ataru, nismo dobili.

Zbog problema sa vodosnabdevanjem u mioničkoj opštini je prošlog leta bilo zavedeno vanredno stanje, a u sanabdevanje meštana zdravom pijaćom vodom bila je uključena i Vojska Srbije.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs