Čačak: Završna konferencija projekta „PONOVO SNAŽNA I VAŽNA“

Img Foto: Cemaforum.rs

U Srbiji se poslednjih godina beleži pad nezaposlenosti izuzev za žene starije od 45 godina. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je čak 125.000 nezaposlenih žena ove životne dobi. U Startap centru održana je završna konferencija projekta „PONOVO SNAŽNA I VAŽNA“ koji je upravo posvećen ženama 45+. Projekat su realizovala udruženja „Laris“ iz Čačka, “Evgenija” iz Ježevice i “Putokazi” iz Kragujevca.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti i rezultati ovog jednogodišnjeg projekta, u okviru koga je 14 žena iz Čačka i Kragujevca dobilo opremu za unapređenje i razvoj svog poslovanja.

Projekat „PONOVO SNAŽNA I VAŽNA“ podržala je Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u okviru programa „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II“, a koji finansira Evropska unija. Nevena Marčeta, projektna koordinatorka u UN Women, rekla je da ova organizacija već pet godina sprovodi program ekonomskog osnaživanja žena, zajedno sa organizacijama civilnog društva. Ona smatra da su „Laris“ i partneri realizovali veoma značajan projekat, budući da je obuhvatio više od 100 žena, koje su osim obuka, dobile mogućnost da steknu nova znanja i veštine, da nauče sve o biznis planovima…

Ove aktivnosti koje vode ka smanjenju nezaposlenosti žena 45+ podržalo je i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost RS, kao i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Kako je ona istakla, žene starije od 45 su u nepovoljnijem položaju, jer se na tržištu rada često smatraju „manje produktivnim“, „nedovoljno efikasnim i spremnim za sticanje novih znanja, iskustava i veština“.

Ljiljana Petrović, predsednica Udruženja „Laris“, govoreći o samom toku projekta istakla je: “Realizovali smo četrnaest edukativnih radionica kojima je obuhvaćeno više od sto žena. U saradnji sa gradskim upravama radili smo na izgradnji mreže podrške za nezaposlene žene u budućem periodu. Na samom završetku raspisali smo interni konkurs, na koji su stigla 24 biznis plana, od kojih je komisija odabrala 14. Ove žene su dobile bespovratna sredstva u opremi, u vrednosti od 20.000 do 120.000 dinara.”

Na završnoj konferenciji su podeljeni Ugovori svim dobitnicama sredstava i istaknut je značaj osnaživanja i umrežavanja žena. Po rečima učesnica konferencije u narednom periodu će zajedno izlagati i prodavati svoje proizvode na sajmovima i izložbama širom Srbije, a  daljim povezivanjam možda i van granica naše zemlje.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs