Društvo psihologa Srbije: Javna osuda reklamiranja kladionica

Img Foto: Pixabay

Društvo psihologa Srbije, na inicijativu svojih članova, prof. dr Olivera Toškovića i asist. Senke Kostić, obraća se javnosti saopštenjem povodom ekspanzije reklama za kockarnice. Saopštenje prenosimo u celosti:

Iako smo svesni da je kockanje bolest zavisnosti koja datira od davnina, treba skrenuti pažnju na to da je danas kockanje lako dostupno skoro svim slojevima društva. Pored velikog broja igara na sreću koje su dostupne na televiziji, velikog broja otvorenih kladionica u skoro svim gradovima, dostupno je i onlajn klađenje. Laka dostupnost klađenja svakako otežava pojedincu koji želi da prestane da se kocka da se nosi sa bolešću zavisnosti jer je iskušenje preveliko, npr. više nije dovoljno samo izbegavati kladionice u toku njihovog radnog vremena, jer je kockanje konstantno dostupno otkako su kladionice otvorile i mogućnost onlajn klađenja. Ranije je ovaj način klađenja zahtevao fizičko uplaćivanje novca u ekspoziturama kladionica; međutim, to je značajno izmenjeno i olakšano uplatama i isplatama novca preko bankovnog računa.

Imajući sve pomenuto u vidu, posebnu pažnju skreću reklame koje potenciraju kockanje kao vid igre na sreću, a u kojima se ističe da će dobitak dovesti nekog do neizmernog bogatstva. Reklame za kladionice snimaju istaknute javne ličnosti, odnosno osobe koje mogu biti značajni faktori oblikovanja ponašanja mladih. Imajući u vidu da i istraživanja pokazuju relativno visoke stope zavisnosti među stanovništvom, a posebno kockanja, DPS reaguje javnom osudom reklamiranja kladionica.

Verujemo da bi u opšem interesu građana bilo veoma važno pokretanje inicijative za zakonske restrikcije u vezi sa reklamiranjem kockarnica, zabranu otvaranja kockarnica blizu škola, kao i zabranu da kockarnice budu sponzori sportskih manifestacija ili klubova, a sve to po ugledu na zemlje koje su to već sprovele, npr. Španija i Velika Britanija. Takođe, pošto u R. Srbiji već postoje zakonske odredbe kojima se ograničava reklamiranje alkoholnih pića ili cigareta, zbog štetnih posledica po zdravlje i potencijalnog izazivanja zavisnosti, smatramo da se isti princip može i treba primeniti na reklamiranje kockarnica, s obzirom da se javno i neograničeno reklamiranje kockarnica može shvatiti i kao promocija zavisničkog ponašanja.

Predsednica Društva psihologa Srbije prof.dr Tamara Džamonja Ignjatović i Izvršni odbor Društva psihologa Srbije

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs