Premijerka Brnabić otvorila Prirodnjački centar u Ovčar Banji

Img Foto: Kabinet gradonačelnika Čačka

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je danas, sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, prisustvovala svečanom otvaranju Prirodnjačkog centra u Ovčar Banji. Svečanu vrpcu na ulazu presekli su premijerka Brnabić, ministarka Vujović i gradonačelnik Čačka Todorović.

Gradnja Prirodnjačkog centra završena je u aprilu ove godine, a u okviru njega nalazi se Prirodnjački muzej, gde je postavka životinjskih i biljnih vrsta, karakterističnih samo za ovaj deo Srbije. U Centru je i sala za edukaciju, kapaciteta do 30 mesta, namenjena prevashodno populaciji zaštite životne sredine.

Premijerka je na otvaranju istakla da je tokom proteklih 16 meseci u uređenje Ovčarsko-kablarske klisure uloženo 200 miliona dinara, kao i da su danas rezultati tog ulaganja vidljivi.

-Za ovu godinu budžetirali smo oko 500 miliona dinara tako da nastavljemo da implementiramo ovu viziju, imamo sve ambicioznije projekte. Kada smo uradili autoput shvatili smo da je red i na to da svima pokažemo potencijale Ovčar Banje - rekla je Brnabić, ističuću i da uskoro sledi izgradnja RH Centra.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović se posebno osvrnula na edukativni karakter, koji će imati Prirodnjački centar.

- Ovaj Prirodnjački centar ima posebnu simboliku pošto se tu pre nalazila osnovna škola, a izuzetno je važno da se sačuva edukativni sadržaj koji će ovde biti omogućen svim posetiocima, a nadamo se i najmlađima – rekla je ministarka Vujović.

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture istakao je značaj ulaganja u infrastrukturu, jer, kako je rekao, na tome počiva i razvoj svih društvenih sfera.

-Potpuno je rekonstruisana i nakon više od 30 godina vraćena u funkciju železnička stanica u Ovčar Banji. U prethodnih nekoliko godina izgradili smo autoput „Miloš Veliki“ od Beograda do Čačka, san koji je postojao decenijama– podsetio je ministar Momirović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je ovom prilikom najavio da bi tokom godine trebalo da počne izgradnja staklenog vidikovca na vrhu Kablara, podsetivši da je pored Prirodnjačkog muzeja, koji je danas i zvanično otvoren, izgrađena saobraćajana pristupnica i parking na vrhu Kablara, uređen parking kod manastira Blagoveštenje, trg ispred „Vile Sirotice“, i izgrađen amfiteatar u centru Banje.

-U završnoj fazi je prijemno - tehnička dokumentacija i rešavanje imovinsko pravnih odnosa za gradnju RH Centra koji će se nalaziti odmah iza Prirodnjačkog centra koji smo danas otvorili – rekao je gradonačelnik Čačka.

Direktor TOČ-a Vojin Jakovljević je premijerki i resornim ministrima prezentova do sada urađene projekte u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, kao i one čija realizacija predstoji.

Premijerka je pre otvaranja Prirodnjačkog centra, posetila pristanište u Međuvršju, gde joj je predstavljen projekat izmuljivanja jezera, koji će se raditi u saradnji sa Mađarskom Vladom, a čija je vrednost oko 40 miliona evra.

Izvor: Cemafrum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs