Monodrama "Vetar i zastave" na brdu Ljubiću

Img Foto: Nebojša Babić

Povodom 633 godine od Kosovskog boja, na brdu Ljubiću u okviru manifestacije „Vidovdanski dani Ljubića“, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, 28. juna će premijerno biti izvedena monodrama „Vetar i zastave“ o Tanasku Rajiću za koju je tekst pisao književnik Dejan Stojiljković.

Uloga Tanaska Rajića poverena je mladom glumcu Nikoli Šurbanoviću, dobitniku Sterijine nagrade, koga trenutno gledamo u popularnoj seriji „Kolo sreće“, a režiju potpisuje Milan Milosavljević.

Jedan od najistaknutijih ustaničkih junaka, Karađorđev barjaktar i ustanički starešina Tanasko Rajić, rođen 1756. godine u selu Stragari podno Rudnika, poslužio je kao inspiracija našem proslavljenom piscu da napiše monodramu „Vetar i zastave“ za Gradsko Pozorište Čačak.

„Tanaska Rajića neretko nazivaju našim Vilijamom Volasom, čuvenim škotskim junakom, ovekovečenim u filmu "Hrabro srce" Mela Gibsona. I zaista, postoje neverovatne paralele. Baš kao i Volas, Rajić je bio čovek iz naroda, posvećen idealima porodice, poštenja i slobode. I umro je kličući slobodi, isto kao i Volas. Tanasko je narodni heroj našeg naroda, kao što je Volas narodni heroj škotskog. Malo je takvih div-junaka u istoriji svih naroda, a ne samo našeg“, ističe Stojiljković i dodaje, „Nikola Šurbanović je izuzetna pojava kao glumac, harizmatičan, talentovan, elokventan. Ne mogu da zamislim idealnijeg za ulogu Tanaska Rajića.“

„Osnovali smo Gradsko pozorište između ostalog i zato da bi se naše priče jasnije i glasno čule van našeg grada! Ova mlada ustanova kulture u Čačku jedan je od najboljih pripovedača naših priča. To, između ostalog, i jeste jedna od misija gradskih pozorišnih kuća, da pored praćenja trendova u savremenom teatru priča za nas značajne priče, koje možda nikada ne bi došle na repertoar nacionalnih pozorišta. Nadamo se da će i monodrama „Vetar i zastave“ da krene na put kao i „Nenapisana pisma“ o Nadeždi Petrović. „Čačanska rodna“ je u svom punom sjaju“, izjavio je Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti.

Kostim za predstavu radila je Marina Medenica koja, između ostalog, potpisuje kostim za film i seriju „Nečista krv“. Za muziku i dizajn zvuka zadužena je kompozitorka Petra Perović, ženski vokal je prvakinja naše opere Sanja Kerkez.

Izvršnu produkciju potpisuje Marko Čkonjević, a producent predstave je Bratislav Janković, direktor Gradskog Pozorišta Čačak, grada koji će kroz projekat „Čačanska rodna“ sledeće godine postati prva Srpska prestonica kulture.

Monodrama „Vetar i zastave“ biće premijerno prikazana na brdu Ljubiću na Vidovdan, 28. juna sa početkom u 21 čas.

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs