Kraljevo: Predstavljanje knjige Pomenik Vizanticima

Img Foto: Kulturni centar Ribnica

U utorak, 21. juna 2022. godine, u 19 časova, u dvorištu Francuske kuće, Kraljevo, održaće se književno veče na kojoj ćemo predstaviti knjigu „Pomenik Vizantincima“, kraljevačkog pesnika Aleksandra Marića. Knjigu je objavila Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, pošto je rukopis ovog dela, jednoglasnom odlukom žirija, nagrađen na konkursu za objavljivanje najboljeg pesničkog rukopisa za 2021. godinu.

U Obrazloženju žiri je saopštio: Pjesnički rukopis Pomenik Vizantincima Aleksandra Nikole Marića izdvaja se svojom poetskom zrelošću i originalnošću. Već sam naziv zbirke otkriva njeno osnovno žanrovsko i tematsko usmjerenje. No, kada se pjesme pažljivije iščitaju, Pomenik se raskriva kao poetski i poetički aneks pjesničkog razdoblja što je, počevši od Vaska Pope i Miodraga Pavlovića, trasiralo put epohe koja se utemeljila kao novo srednjovjekovlje.

Aleksandar Marić je rođen na Sveta Tri Jerarha 1973. godine u Beogradu. Objavio je knjige pesama „Studenica, Studenica“ (2003), kao nagrađeni rukopis za prvu knjigu u izdanju SKC Kragujevac edicija „Prvenac“; „Kosovski prozbenik“ (2008), u izdanju „Gradac Raška“; „Anđeli žeteoci“ (2008), u izdanju Književnog kluba Kraljevo; „Obručavanje svetlosti“ (2014), „Vizantijski višeboj“ (2015) u izdanju „Bdenja“ Svrljig; „Čtenija“ (2018), u izdanju „Gradac Raška“; „Junačko tihovanje“ (2020) Poetikum, izbor iz prvih pet knjiga „Povratak u Vizantiju“ (2021) Poetikum. Dobitnik je nagrade „Bogdan Mrvoš“ (2005), Godišnje nagrade Književnog kluba Kraljevo iz fonda dr Hranislava Miloševića, nagradu „Gordana Todorović“ za 2014. godinu.

Objavljivao je u časopisima „Svitak“, „Luča“, „Povelja“, „Lipar“, „Bdenje“, „Ljudi govore“, „Braničevo“, „Koraci“, „Sizif“, „Istok“, „Buktinja“... Bavi se esejistikom i književnom kritikom, urednik je za poeziju u izdavaštvu Centra za afirmaciju stvaralaštva Poetikum.
Živi u Kraljevu.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs