Mladi radije potpisuju peticije nego što protestuju

Img Foto: Pixabay

U 2021. godini mladi su pokazali da nisu apatični prema društvenim dešavanjima koja imaju uticaje na sve i njihova uloga bila je značajna u dve teme koje su dominirale 2021. godinom – epidemija virusa korona i ekologija.

KOMS je u svom Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji u 2021. godini prikazao rezultate istraživanja u kojem su, između ostalog, mlade pitali da li su u poslednjih godinu dana učestvovali u protestima koje organizuju političke partije (gde je 11 odsto ispitanika reklo da jesu) i protestima koje su organizovala udruženja građana (26,8 odsto je potvrdno odgovorilo). Prelazak na onlajn način života obeležio je prethodne dve godine, pa se veći značaj posvetio onlajn „okupljanjima”. Broj onih koji u društvenom životu svoj stav izražava kroz potpisivanje peticija porastao je sa 69,7 odsto u 2020. godini na 78,8 procenata u 2021.

Iz godine u godinu se povećava interesovanje mladih za temu zaštite životne sredine. Među političkim dešavanjima, mlade najviše interesuju teme korupcije i kriminala (51 odsto), kao i teme životne sredine (50,6 procenata).

Deca su takođe zainteresovana za učestvovanje u aktivnostima zaštite i unapređenja zaštite životne sredine. Skoro trećina ispitanika Centra za prava deteta do sada je učestvovala u protestima, kampanjama ili drugim akcijama za zaštitu životne sredine, a dve trećine ispitanika ukazale su na to da su u njihovoj školi do sada organizovane različite akcije iz ove oblasti.

Istraživanje KOMS-a pokazuje da su mladi više zainteresovani za politička dešavanja nego 2020. godine, a posebno je istaknut podatak da postoji znatna razlika u zainteresovanosti za politiku s godinama, gde se uviđa pravilnost u rastu zainteresovanosti s rastom godina. O politici se mladi najčešće informišu putem društvenih mreža, zatim veb-portala, porodice i prijatelja, pa tek onda i znatno manje preko televizije i dnevnih novina. U istraživanju se na pitanje „Da li ste glasali na izborima prethodne, 2020. godine?” 40 procenata mladih ispitanika izjasnilo da jesu glasali, 2,3 odsto je glasalo samo na pokrajinskim, odnosno lokalnim izborima, 18,6 odsto mladih je izjavilo da nisu glasali, a 39 procenata da nisu glasali jer nisu želeli, ne uzimajući u obzir kampanju bojkota.

Izvor: Politika





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs