PKS: Očekuje se rekordna proizvodnja meda u Srbiji

Img Foto: Pixabay

Proizvodnja meda ove godine u Srbiji biće rekordna jer su povoljni uslove za cvetanje bagrema, a za dalji razvoj ovog sektora potreban je snažniji izvoz jer je sve veća potražnja za medom, ukazali su danas članovi Grupacije Privredne komore Srbije za pčelarstvo i proizvodnju meda.

Međutim, "uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno raste. U prva tri meseca ove godine uvoz je bio 222 tone što je 28 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije i s Novog Zelanda", rekao je predsednik Grupacije Srbislav Vidojević.

Naveo je da je izvoz meda u prvom kvartalu bio 554 tone, što je u vrednosti oko, 3,5 miliona evra, i za 31 odsto je manji u odnosu na isti period prethodne godine.

Najveći izvoz bio je u Italiju i uvećan je 51 odsto, zatim u Norvešku gde je rast bio 28 odsto, i u Crnu Goru gde je prodato 52 odsto više meda nego u istom periodu prošle godine, dok je izvoz na nemačko tržište opao za 36 odsto.

"Da bi trend rasta pčelarske proizvodnje bio nastavljen, potrebno je uskladiti zakonske propise Srbije sa propisima EU i što pre osnovati radnu grupu za izradu pravilnika o pčelinjem otrovu, kao i postići dogovor o subvencijama za kompanije koje posluju u ovom sektoru", rekla je  savetnica u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Mirjana Miščević.

U 2021.godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbija je bilo 976.000 košnica, što je 44 odsto više nego 2014. godine, ali je četiri odsto manje nego prethodne godine.

Proizvodnja meda u 2021. godini je, i pored toga što klimatski uslovi nisu bili naklonjeni pčelarenju, iznosila 7.438 tona, što je 70 odsto više nego 2014. godine, ali i 35 odsto manje nego 2020. godine.

Ukupan izvoz meda u 2021. godini iznosio je 2.175 tona u vrednosti od 13,1 miliona evra i bio je na istom nivou kao i prethodne godine.

Uvezeno je 548 tona meda, što je gotovo dvostruko više nego prethodne godine. Najviše meda je uvezeno iz Moldavije, Rusije, Ukrajine i s Novog Zelanda.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs