Istraživanje: Mladi u Srbiji najviše izloženi siromaštvu

Img Foto: Pixabay

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je da su, prema istraživanju, mladi u Srbiji najviše izloženi siromaštvu.

„Čak 75 odsto mlađih ispod 35 godina ima teškoće u sastavljanju kraja sa krajem, što rezultira time da većina njih živi sa roditeljima. Prosečne zarade mladih starosti 15-29 godina za 16 odsto su manje od opšteg proseka i većina radno angažovanih mladih nema mogućnost za dostojanstven rad“, navela je ta nevladina organizacija u godišnjem izveštaju „Ljudska prava mladih u Republici Srbiji u 2021. godini“.

Prema njihovim rečima, zabrinjava i otvoren prostor za radnu eksploataciju mladih i neusklađenost pravnog okvira za volontiranje sa međunarodnim standardima.

„Nigde ne postoje ni sveobuhvatni podaci o volonterima i volonterkama u Srbiji. Utisak je da se volontiranje i dalje ne shvata kao društvena vrednost i oblik gradjanskog učešća, već kao neplaćeni rad i ne postoji okvir koji bi omogućio da se volontersko iskustvo adekvatno prizna i vrednuje, što dodatno destimuliše mlade“, kazao je jedan od autora tog izveštaja Goran Sandić.

Učestvovanje mladih u aktivnostima vezanim za zaštitu životne sredine ostala je na niskom nivou, jer podaci pokazuju da je procenat mladih koji smatra da je dobro informisan o problemima koji se tiču životne sredine oko 10 odsto.

Izvor: Beta/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs