Rafovi sa šećerom prazni, država interveniše dodatnim količinama

Img Foto: Pixabay

Država će zamrznuti cenu kompletnog šećera i do četvrtka intervenisati na tržištu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. Rafovi sa šećerom ovih dana su prazni, iako redovno stiže u prodavnice. Pakovanja od kilogram, čija je cena zamrznuta Uredbom, razgrabe se odmah, jer jeftiniji šećer pokupuju oni koji ga koriste u proizvodnji.

Cena kristal šećera u pakovanjima od jednog kilograma ograničena je Uredbom Vlade o zamrzavanju cena nekih osnovnih životnih namirnica, pa ukoliko se i nađe u prodavnicama najčešće košta između 80 i 90 dinara.

Većih pakovanja ima, ali ona po kilogramu koštaju znatno više, neki put skoro duplo jer njihove cene nisu ograničene uredbom.

Šećera nema ni za kafu, a kamoli za džem – zbog čije je sezone kuvanja, kažu trgovci, povećana tražnja. Podsećaju i da nemaju pravo da kupcima ograniče količine.

Da velike količine šećera po nižoj ceni, u dogovoru sa poslovođama, kupuju pčelari i drugi kojima šećer treba u proizvodnji, objašnjava predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Poručuje da će Vlada intervenisati na tržištu.

"Od danas ćemo zaštiti cenu za kompletan šećer, intervenisaćemo sa dodatnim količinama šećera, jer njega ima. Razgovarali smo sa predstavnicima obe šećerane i 20 trgovinskih lanaca i verujem da će to sve biti u redu. Do četvrtka ćemo intervenisati sa 260 tona i rešavamo problem", poručuje predsednik Vučić.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs