Nagrada „Mladi Dis” Aleksi Krstiću

Img Foto: Biblioteka Čačak

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu „Mladi Dis” pristiglo je šezdeset četiri rukopisa. Žiri u sastavu Sonja Veselinović, predsednica, Maša Seničić i Branislav Živanović, pažljivo je pročitao rukopise i nakon detaljnog razmatranja odlučio da u najuži izbor uvrsti tri rukopisa: rukopis pod naslovom Odsustvo pulsa (šifra „Horizont”); rukopis Sram pri izgovoru umlauta (šifra „Jastučnicaˮ) i Dečaci istočnog bloka (šifra „Neonsko svetlo”). Žiri je jednoglasno doneo odluku da Nagradu „Mladi Dis” za 2022. godinu dobije pesnička zbirka pod šifrom „Neonsko svetlo”, čiji je autor Aleksa Krstić.

Aleksa Krstić rođen je 31.12.1996. godine u Aleksincu, osnovnu školu i gimnaziju završio u Sokobanji. Diplomirao je međunarodne odnose na Američkom univerzitetu u Bugarskoj, zatim i master studije Ljudski resursi i međunarodni menadžment na Univerzitetu u Aberdinu. Objavio je poeziju u zborniku Rukopisi 45 i na portalima Strane, Astronaut, čovjek-časopis. Pohađao je radionicu kreativnog pisanja Zvonka Karanovića. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Nagrađeni rukopis okuplja pesme ispisane pretežno narativnom tehnikom, koje suptilno, slikovito i jezički sugestivno beleže urbano iskustvo senzibilnog posmatrača sa pozicije margine. Na nepretenciozan i depatetizovan način lirsko ja progovara o iskustvu pojedinca, propitujući međuljudske, pre svega maskuline relacije, izloženost emocionalnim napetostima, ispoljavanju ranjivosti, čulnim izazovima i telesnim manifestacijama žuđene i često nemoguće bliskosti, dok rukopis podstiče tip maskuline osećajnosti i osetljivosti prema seksualnoj razlici, odnosno svest o drugosti u savremenom društvu.

Reč je o stilski ujednačenom i formalno kompaktnom rukopisu, koji ubedljivo i sa varljivom lakoćom, sofisticiranom ironijom i nijansiranim humorom komunicira i koketira na intimnom i društvenom nivou. Osim što upućuje na sfere kinematografije, likovnih umetnosti, fotografije, muzike, literature, svedena sintaksa u dinamičnom ritmu promišljeno i vešto raspolaže korporativnim jezikom brendova u kombinaciji sa urbanim žargonom, pri čemu se amblematika kontra kulture ispoljava kao trop moderniteta.

Žiri pohvaljuje i druga dva rukopisa iz najužeg izbora, posebno rukopis Odsustvo pulsa kaoduhovit i igriv, bogate slikovnosti, sa inovativnim rodnim i autopoetičkim propitivanjima, koji se uz nagrađenu zbirku najviše izdvojio uspelim ostvarenjima i zrelošću.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs