GLAS NARODA: Da li znate šta je Amber Alert? (VIDEO)

Img Foto: CEMA - Luka K.

Nedavna dvosatna potraga za dvoje mališana od 4 i 5 godina u Čačku ponovo je u javnosti pokrenula pitanje uvođenja boljeg i efikasnijeg mehanizma u slučaju nestalih osoba.

Više od stotinu Čačana krenulo je u potragu za decom, vest se brzo proširila putem portala i društvenih mreža i deca su, na svu sreću, pronađena živa i zdrava.

Ali šta se dešava kada takav vid informacija za nestalima ne dođe baš do svih, šta sa onim osobama koje ne koriste društvene mreže ili su jednostavno na ulici, u šetnji, i zauzeti svojim obavezama?

Da li postoji bolji, brži i efikasniji mehanizam? Odgovor je DA i to je Amber Alert.

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, auto-putevima itd, mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Amber Alert zvanično funkcioniše u: SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Kakvo je mišljenje Čačana po ovom pitanju saznaćete u novom izdanju "Glasa naroda".

GLAS NARODA je deo projekta "Zajednički glas ZA slobodu medija" koji realizuju udruženi lokalni mediji iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Požege.

Izvor: Epicentar press

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs