Peticija: "Sačuvajmo Kablar" od staklenog vidikovca

Img Foto: Cemaforum

Organzacije Čuvari Кablara i Кoalicija protiv korupcije u životnoj sredini raspisali su peticiju "Sačuvajmo Kablar," zbog najavljene izgradnje staklenog vidikovca i turističkog objekta na vrhu te planine. Degradaciju vrha Кablara do koje bi došlo izgradnjom tih objekata smatraju nedopustivom jer bi se doveo u pitanje status njegove zaštite.

Naglašava se da izgradnja planiranog objekta podrazumeva i čitavu prateću infrastrukturu poput snadbevanja električnom energijom, vodom i povezivanje na kanalizacioni sistem koji ne postoji.

"Neminovno je da će korišćenje teške mehanizacije  takođe uticati na povećanje emisije buke i prašine i nepovratno izmeniti ovaj prirodni ambijent sa značajnim prirodnim, biološko-ekološkim, estetskim i kulturno-istorijskim vrednostima, koja čini jedinstvenost ovog predela", dodaje se u tekstu peticije.

Kako se podseća, Ministarstvo turizma i Grad Čačak su u martu potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji stakleno-drvenog vidikovca, info pulta i ugostiteljskog objekta na vrhu Кablara, površine od oko 1.000 kvadrata.

Kako se dodaje, Predeo izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura" pripada prvoj kategoriji zaštite, kao zaštićeno područje međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja. Uredbom Vlade Srbije, 2021. godine  prošireno je na 4910,8 hektara.

Dodaje se da je Ovčarsko-kablarska klisura deo ekološke mreže Srbije i Međunarodno značajno područje za ptice (IBA – Important Bird Area). 

Proširenjem područja i uspostavljanjem novih režima, vrh Кablara pripada drugom stepenu zaštite, a samim tim i planirana izgradnja staklenog vidikovca, info pulta i ugostiteljskog objekta.

Kako se podseća, Zakon o zaštiti prirode definiše da se u II stepenu zaštite mogu vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, bez posledica po primarne vrednosti njihovih prirodnih staništa, populacija, ekosistema, obeležja predela i objekata geonasleđa.

Takože, u tom području mogu da se obavljaju tradicionalne delatnosti i ograničeno koriste prirodni resursi na održiv i strogo kontrolisan način.

Organizacije su pozvale građane da potpišu onlajn peticiju koju su objavili kako bi sačuvali Ovčarsko-kablarsku klisuru za, kako naglašavaju, generacije koje dolaze.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs