Ko štiti Aleksandra Šapića? Prijava za nelegalnu gradnju i dalje u fioci

Img Aleksandar Šapić Foto:Info tim SNS

Krivična prijava protiv predsednika Gradske opštine Novi Beograd i potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandra Šapića, podneta prošle godine u junu zbog ilegalne gradnje, još nije dobila svoj epilog jer Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu još uvek čeka potrebna obaveštenja od drugih nadležnih institucija.

Predmet krivične prijave, koju je juna prošle godine protiv Šapića nadležnom tužilaštvu podneo komšija, je lukzusna vila na Bežanijskoj kosi, zbog koje je Šapić imao niz problema ali bi se volšebno oni vremenom rešavali.

Šapić je šest meseci ranije na Bežanijskoj kosi kupio kuću površine 149 kvadratnih metara, dok je na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije bilo navedeno da ta kuća ima površinu od 98 kvadrata.

Iz nadležnog tužilaštva rekli su listu „Nova“ da se još čekaju određena obaveštenja.

„Zbog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole iz člana 209a, stav 2 Krivičnog zakonika, tužilaštvo je uputilo zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja Gradskoj upravi Grada Beograda, Sekretarijatu za isnpekcijske poslove, Sektoru za građevinski i urbanistički inspekcijski nadzor, Odeljenju za građevinsku inspekciju, radi pružanja podataka o poništenju prvostepenog rešenja Sekretarijata za inspekcijske poslove, te da li je u upravnom postupku navedeni organ doneo novo prvostepeno rešenje“, naveli su iz tužilaštva.

Kako su dodali, po izvršenim proverama, tužilaštvo će preduzimati dalje procesne radnje.

Šapićeva bahatost bez granica

Inače, portal Nova.rs je više puta izveštavala o spornom gradilištu čiji je Šapić vlasnik. Najpre su sa njim probleme imale komšije, od kojih je jedan i podneo krivičnu prijavu, potom je otkriveno da dozvolu za gradnju nije ni imao, ali i da je uzurpirao prostor ispred placa na kom je, na zelenoj površini koju je zabetonirao, izgradio nekoliko parking mesta.

Ipak, snagu Šapićeve bahatost ali i zaštite koju uživa pred nadležnim organima, na svojoj koži je najžešće osetila građevinska inspektorka Marica B. koja je slanjem na drugo radno mesto kažnjena samo zato što je radila svoj posao, kada je 2015. godine izašla na teren po telefonskoj prijavi.

„U 13 časova izašla sam na lice mesta i zatekla radnike koji izvode radove na dogradnji stambenog objekta. Pitala sam radnike ko je investitor radova, a oni su rekli da će da ga pozovu. Nakon desetak minuta pojavio se predsednik Gradske opštine Novi Beograd, gospodin Aleksadar Šapić“, navodela je inspektorka u beleški, pa dodala:

„Odmah me je pitao ko me je posalo. Ja sam rekla da dolazim kao dežurni građevinski inspektor na osnovu telefonske prijave i pitala sam ga da li ima dozvolu za izvođenje radova. On mi je odgovorio da je sve papire odneo u opštinu i da će se on lično pobrinuti da pregleda sve predmete koje ja vodim. Na kraju mi je rekao da idem odakle sam došla, tako da nisam bila u mogućnosti da izvršim uviđaj, niti sačinim zapisnik. Na licu mesta sačinjene su tri fotografije“, navela je inspektorka.

Autor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs