Trudnica se za pravo da se vrati na posao izborila na sudu, ali zarade i trudničkog bolovanja – nema

Img Foto: Pixabay

Zubna tehničarka iz Smederevske Palanke Ivana Acić se sedam godina bori za pravo na zaradu i doprinose u lokalnom Domu zdravlja.

Ivana Acić je zaposlena u Domu Zdravlja u Smederevskoj Palanci. Ona je istovremeno i nezaposlena, pa u je 11 meseci umesto plate primala listić na kom piše „nije isplaćeno“, a nema pravo ni na nadoknade tokom trudničkog bolovanja.

Kako prihodi trudnice postanu Šredingerova mačka? Kako piše N1, Acić je dobila otkaz kao tehnološki višak nakon povratka sa prve trudnoće 2015. godine. Zbog toga je pokrenula sudski postupak protiv poslodavca, koji je trajao šest godina, a završio se 2021. odlukom Apelacionog suda kojom je vraćena na radno mesto. Narednih 11 meseci je umesto novca primala već pomenuti listić, a nisu joj uplaćivani ni doprinosi, zbog čega sada, pred kraj druge trudnoće, nema pravo na bolovanje.

Po navodima direktora Doma zdravlja SP, Milana Matejića, koje prenosi N1, krivac je Republički fond za zdravstveno osiguranje. RFZO je, kako tvrdi Matejić, još 2012. prestao da isplaćuje plate petnaest zaposlenih na stomatološkom odeljenju DZ, među kojima je i Ivana Acić. Odeljenje za prinudnu naplatu je 2015. zbog neisplaćivanja zarada na stomatologiji blokiralo račun Doma zdravlja. Jedna od posledica toga je i to što je Acić nakon odluke Apelacionog suda vraćena na posao, ali nije primala platu niti doprinose.

Acić se nada da će se izboriti za pravo na zarade koje je ostvarila radeći u Domu zdravlja nakon odluke suda. Zasad živi od alimentacije.

U međuvremenu, vlasti su pune prekora za žene koje u Srbiji navodno ne rađaju iz obesti i samoživosti, a bez razumevanja za realne ekonomske okolnosti i različite vidove diskriminacije koje žene trpe na radnim mestima i van njih. Republički zavod za statistiku je povodom Povodom svetskog Dana porodice, 15. maja, objavio podatke da više od polovine porodica u Srbiji ima jedno dete, 40% dvoje, 6% troje, a samo 1,4% četvoro ili više dece.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs