Marinović: Građani se najviše žale na ugroženu bezbednost ličnih podataka

Img Foto: Pixabay

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da se građani najviše žale na ugroženu bezbednost podataka kod rukovaoca podacima i da pišu pritužbe Povereniku, koji ima različite mogućnosti.

„Jedna je da se praktično informiše o tome da li je do toga došlo, da li se obrađuju podaci, a sledeći korak je da izvrši inspekcijski nadzor. Mi imamo ovlašćene inspektore, koji mogu da kontrolišu po pitanju zaštite podataka o ličnosti bukvalno svakoga u ovoj državi ko vrši obradu podataka“, istakao je Marinović za RTS.

On je najavio da danas počinje kampanja promovisanja prava zaštite podataka o ličnosti uz podršku Misije OEBS i da je napravljeno pet promotivnih spotova.

"Ideja je da građane širom Srbije upoznamo sa potrebom čuvanja njihovih ličnih podataka, zašto ne treba da ih daju svugde i kako treba da se interesuju da zaštite te podatke", naveo je Marinović.

Najvažnije je da građani saznaju kako da, ukoliko posumnjaju da se podaci ne obrađuju na zakonit način, ostvare pravo da ih zaštite, predočio je Marinović.

"Ljudi ne razmišljaju previše o tome ako daju neki svoj podatak - matični broj, imejl adresu, broj telefona, šta sve može da se desi. To je posebno izraženo na internetu. Na internetu olako dolazimo do nekih internet sadržaja tako što prihvatamo sve uslove da bismo došli do nekog sadržaja, a da ne čitamo politiku privatnosti", rekao je Marinović i apelovao na građane da čitaju politiku privatnosti.

Istakao je da je teško reći gde sve odu podaci koje damo, ali da je sigurno da ne ostaju samo kod onih kojima smo ih dali, rekao je Marinović, i istakao da građani takozvane besplatne sadržaje na internetu plaćaju svojim podacima koji se prosleđuju ko zna kome i da verovatno idu na servere kompanija u inostranstvu.

Autor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs