„Rekordnom brzinom“ od električnog auta do otkaza: Planovi u Fijatu iznenadili?

Img Foto: Pixabay

Iako su pre dve nedelje na sva zvona najavili početak proizvodnje električnog automobila u Kragujevcu, ministarka privrede, iako je potpisala ugovor, sada tvrdi da nisu znali planove Stelantisa za radnike. Odnosno, da radnike čeka ili odlazak u inostranstvo ili da se odluče za otpremnine. Iz sindikata traže hitan sastanak sa predsednikom.

Počinje nova era investicija, tako je predsednik Srbije 28. aprila najavio dolazak Stelantisa i model koji će od 2024. da se sklapa u Kragujevcu.

Po Stelantisu je ta nova era, pak, značila da će radnici do početka proizvodnje morati ili da ode da rade u nekoj fabrici u inostranstvu ili da uzmu otpremnine.

Ministarka pivrede Anđelka Atanasković kaže da država to nije znala.

"Na menadžmentu kompanije je bilo da odluči šta će sa radnicima za to vreme dok budu menjali mašine i sređivali hale...Mi nismo znali šta je njima na umu", navodi se u saopštenju ministarke.

"Kada sedite i vodite razgovore mesecima sa Fijatom o novom modelu o dolasku, subvencijama, prođete kroz sve teme, pa prođete i kroz pitanje radne snage. Sigurno su imali tu informaciju i znali šta će da se dese, ali su odlučili da prećute", izjavio je novinar Danasa Aleksandar Milošević.

Ne ćute zaposleni. Za tri nedelje su prošli put od bombastičnog obećanja do situacije da moraju da protestuju.

"Imamo radnike koji su u kreditima, rešavali su životne probleme. Njima je od danas do sutra rečeno da su u nezavidnom statusu", navodi predsednik Samostalnog sindikata Fijat Kragujevac Saša Đorđević.

Za radnike za sada nema rešenja, iako država za novu investiciju daje 48 miliona evra.

"Srbija će Fijatu dati toliko novca da tri godine može da plaća radnike, a da im ne smanjuje nijedan dinar platu", kaže Đorđević.

Da se ne radi, a da se dobijaju pare, to kaže ministarka, nema nigde.

"U Poljskoj i Slovačkoj mogu da zarade po 20.000 evra, u Nemačkoj od 27.000 do 29.000, dok im je godišnja zarada u Srbiji 8.000 evra. Mogli bi da zarade i tri puta više", rekla je. Ista ministarka je, pak, kad je sela u fotelju, poručivala da je Srbija zemlja mogućnosti.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs