Autonomni ženski centar: Ubijeno 13 žena ove godine, institucije zakazale

Img Foto: Pixabay

Autonomni ženski centar upozorio je da je u Srbiji od početka godine ubijeno 13 žena, od kojih osam u porodično-partnerskom kontekstu.

Ubijene žene su nečije majke, sestre, bake, tetke, a ključno pitanje koje treba postaviti jeste da li u Srbiji postoje mehanizmi i mere koje mogu da zaustave ovaj niz, navodi se u saopštenju.

„Podsećamo da se bliži Dan sećanja na žene žrtve nasilja, 18. maj, koji je ustanovljen na inicijativu ženskih organizacija u Srbiji upravo zbog toga što je bilo primetno da je neophodna mnogo snažnija institucionalna i društvena reakcija u cilju sprečavanja femicida“, kažu u centru.

Naglašavaju da je porazno i alarmantno da danas, sedam godina posle toga, imamo saznanja da se svaka druga žena ubijena u porodično-partnerskom kontekstu obraćala nadležnim institucijama za pomoć.

"Izneverena su obećanja data žrtvama nasilja, institucije su zakazale u zaštiti života žena, dok smo kao društvo poklekli u tome da stvorimo nultu toleranciju na nasilje i atmosferu podrške za žrtve", navodi se u saopštenju.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs