Podrška EU unapređenju lokalne infrastrukture - 5,5 miliona evra za 33 lokalne samouprave

Img Foto: Unops

Evropska unija (EU) će preko EU PRO Plus programa podržati 34 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koji uključuju obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Na ovaj način će EU u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije podržati unapređenje kvaliteta života ljudi sa više od 5,5 miliona evra, a posebna pažnja će biti usmerena na ugrožene grupe stanovništva, kao i na oporavak od posledica kovida 19.

„Održivi teritorijalni razvoj je važna strateška  tema u celoj Evropi. Srbija deli taj cilj i evropske integracije, odnosno naše usklađivanje sa politikama EU, upravo su instrument koji može na najbolji način da doprinese smanjenju nejednake razvijenosti na teritoriji naše zemlje, kao i stvaranju mogućnosti za bolji život i rad za sve one koji žele da ostanu u svojim lokalnim sredinama", rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

„Ovi projekti, koji će se uz podršku Evropske unije sprovoditi u okviru EU PRO Plus programa opipljiv su doprinos tom cilju, a pre svega stvaranju jednakih uslova za obrazovanje i odrastanje dece, unapređenje kvaliteta i dostupnosti komunalnih, zdravstvenih i socijalnih usluga”, zaključila je Joksimović ističući da su lokalne samouprave konkurisale sa prioritetnim projektima koji će unaprediti život u tim sredinama.

„Podrškom realizaciji ovih projekata lokalne infrastrukture Evropska unija direktno doprinosi boljem životu stanovništva u Srbiji kroz rekonstrukciju javnih objekata koja ne samo da će poboljšati njihovu funkcionalnost i usluge koje pružaju stanovništvu već će biti unapređena i energetska efikasnost, pristupačnost kao i zaštita životne sredine i urbana mobilnost”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 3. decembra 2021. do 31. januara 2022. godine, stiglo je ukupno 75 predloga projekata, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15 procenata od vrednosti projekta. Takođe, lokalne samouprave su imale pravo da konkurišu za dva projekta pod uslovom da su jedan ili oba iz oblasti zdravstva i/ili socijalne zaštite. Tako će 33 lokalne samouprave kojima su odobreni projekti učestvovati u realizaciji sa 2.742.579 miliona evra, pa se ukupan budžet svih projekata procenjuje na 8.272.532 miliona evra.

Lista odobrenih projekata dostupna je ovde na internet stranici programa EU PRO Plus.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs