„Sloga“: Protiv ucenjivanja radnika Fijata da rade u inostranstvu

Img Foto: Pixabay

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” protive se nameri države i neodgovorne aktuelne vlasti da prevari radnike kragujevačkog „Fijata” netransparentnim ponudama da rade u fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, pod pretnjom otkaza i proglašavanja tehnološkim viškom, saopštila je ta sindikalna organizacija.

„Protivimo se da se kragujevački radnici tretiraju kao roblje za evropsko tržište automobilskih kompanija. Zato ćemo kao sindikat podržati radnike i one sindikalne organizacije koje su spremne na odbranu dostojanstva u svim vidovima radničke borbe“, poručuje u saopštenju „Sloga“.

Ocenjeno je da se „na netransparentan način i pod pritiskom pozivaju zbunjeni radnici na razgovore da se izjasne za nešto što nije u potpunosti transparentno i jasno“, i što nije nagovešteno niti definisano prilikom nedavnog sastanka predstavnika države sa kompanijom „Stelantis“ i dogovorom o proizvodnji novog modela električnog automobila.

"Ucenjivanjem radnika da moraju da prihvate jednostrano donete uslove, bez konsultacija sa sindikatima, odnosno radnicima, ozbiljno preti da Kragujevac ponovo postane dolina gladi", upozoravaju sindikati "Sloga" i poručuju da "država mora da obezbedi radnicima 'Fijata' adekvatan socijalni program do početka proizvodnje novog modela".

Taj program podrazumeva da svim radnicima bude obezbeđeno obezbedi plaćeno odsustvo i minimalna zarada, a da se onima koji neće da čekaju početak realizacije nove proizvodnje isplate zadovoljavajuće otpremnine.

"Država je u obavezi to da uradi, jer će 'masno' subvencionisati novi projekat proizvodnje električnog automobila", naglašavaju sindikati "Sloga".

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs