Kako se kontrola imovine Malog i Nikolića završila ostavkom direktorke Agencije

Img Foto: Agencija za sprecavanje korupcije/logo

Rezultati vanredne kontrole imovine 15 javnih funkcionera koju je 2017. godine pokrenula tadašnja direktorka Agencije za sprečavanje korupcije Majda Krišikapa do danas su ostali nepoznati javnosti. Jedini epilog ovog sulučaja je ostavka Krišikape koja se na čelu ove institucije zadražala svega dva meseca. Razlog za to može se tražiti u spisku onih čiju je imovinu htela da „češlja“ i činjenici da je htela da radi svoj posao.

Na spisku javnih funkcionera čiju imovinu je Agencija za sprečavanje korupcije planirala da vanredno kontroliše našla su se osim direktora javnih preduzeća i imena visoko pozicioniranih funkcionera SNS.

Među njima su između ostalih bili tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali, zatim bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, tadašnji poslanik u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović, kao i direktor Aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević.

Na sajtu Agencije je tada objavljen spisak sa tačnim navodima šta se kontroliše i zbog čega. Toga danas više nema. Postoji samo spisak za redovne najavljene kontrole.

Na pitanje Nova.rs šta je epilog tih vanrednih kontrola i zašto se više ne objavljuju spiskovi sa imenima i razlozima vanredne kontrole iz Agencije za sprečavanje korupcije nisu stigli odgovori.

Ostavka bez obrazloženja

Slučajno ili ne, tek Krišikapa je neopozivu ostavku na mesto direktorke podnela nakon što je najavila vanredne kontrole visokih funkcionera SNS. Osim toga učinila je informacije od javnog značaja dostupnim i najavila veću ostvorenost ka medijima.

Ipak, ti planovi nisu realizovani. Podnela neopozivu ostavku bez javnog obrazloženja.

Ni u svojoj ostavci, do koje je došao Insajder, Kršikapa nije navela razloge, već se samo pozvala na član 19. Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije gde su samo pobrojani mogući razlozi.

„Funkcija direktora prestaje istekom mandata, ostavkom, ako je zbog bolesti, na osnovu nalaza nadležne zdravstvene ustanove, trajno nesposoban za vršenje dužnosti i razrešenjem“ , navodi se u članu Zakona na koji se Kršikapa pozvala.

Nekoliko meseci kasnije Majda Krišikapa je angažovana kao predavač na Pravosudnoj akademiji.

Posle nje na čelo Agencije je došao Dragan Sikimić. Njegovo imenovanje je bilo sporno jer je bio član SNS. On je to negirao ali su mediji izneli dokaze koji potvrđuju njegovo članstvo.

Naime, kako je list Danas pisao, iz dokumenta u koji su imali uvid vidi se da je bio član SNS od 7. maja 2010. godine. Na tom dokumentu piše i da je izbrisan iz članstva SNS-a 17. januara 2018, istog dana kada je izabran za direktora Agencije.

Izvor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs