"Ne pristajemo na otkaze u nauci"– naučnici ponovo izlaze na ulice da bi se izborili za dostojanstven rad

Img Foto: Kampanja Za dostojanstven rad u nauci / Mašina.rs

Budući da dosadašnji pregovori i pritisci nisu doneli rešenja, Sindikat nauke nastavlja sa protestnim aktivnostima 10. maja u 12 časova ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Uskoro će biti punih pet meseci otkako je Sindikat nauke pokrenuo kampanju „Za dostojanstven rad u nauci“. Uprkos donošenju Progama institucionalnog finansiranja, naučnoistraživačke organizacije, a pre svega fakulteti, i dalje odbijaju da sa istraživačima zaključe ugovore o radu u skladu sa ovim podzakonskim aktom, koji bi im obezbedio sigurno zaposlenje, javljaju organizatori kampanje.

Pregovori sa Vladom nisu doveli ni do rešenja za nejednake plate, a do sindikata su istovremeno stigle informacije da se u pojedinim načnim institucijama „naslućuju otkazi naučnim radnicima“, naveli su iz kampanje Za dostojanstven rad u nauci na pres konferenciji održanoj petog maja u Medija centru. Iz tih razloga organizatori pozivaju na novi protest 10. maja sa početkom u 12 časova ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Prethodni protest naučnih radnica i radnika održan je 15. aprila. Zahtevi kampanje su da se u nauci obezbedi dosledna primena radnog zakonodavstva, siguran posao za sve naučnike i jednake plate za jednak rad.

Kampanju „Za dostojanstven rad u nauci“ pokrenuo je Sindikat nauke krajem prošle godine. Od tada su realizovali niz aktivnosti, od uličnih akcija, preko protesta, do održavanja tribina na temu ostvarivanja dostojanstvenih uslova rada u sektoru nauke. Organizatori naglašavaju da promena mora doći od samih naučnih radnika i ističu značaj istrajnosti i solidarnosti.

Nedostojanstveni radni uslovi za veliki deo naučne zajednice nisu novina, to je realnost već 11 godina, rekla je na tribini „Kako do dostojanstvenog rada u nauci?“ održanoj 9. marta predsednica Sindikata nauke Đurđica Jovović. Ona je podsetila na to da su naučnice i naučnici na ulice prvi put izašli 2013. godine, kada je država propustila da ispuni svoju zakonsku obavezu i izvrši novu evaluaciju rada naučnika. Taj propust države je doprineo tome da mnogi naučnici do danas primaju nesrazmerno niske plate u odnosu na svoj rad i dostignuća.

Na početku kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ iz Sindikata nauke su saopštili da zbog neregulisanog radnog statusa država oštećuje više od 60% naučnih radnica i radnika u Srbiji, dok se razlike u platama u sektoru nauke kreću dostižu 65 hiljada dinara.

Ključni problem sa kojim se suočavaju naučnici i naučnice tiče se njihovog radnog statusa. Mnogi naučnici rade na osnovu ugovora na određeno vreme, a institucionalno finansiranje nauke se, iako je ušlo u zakon, odlaže. Mnogi naučni radnici u Srbiji primaju plate na osnovu kategorizacije iz 2011. godine. Kako smo već pisali, mladi naučnici koji tada nisu mogli da budu ocenjeni na osnovu prethodnih rezultata svrstani su u „srednje nisku“ kategoriju, a rezultati njihovog rada i naučna postignuća osvarena u međuvremenu nisu uzeta u obzir.

Autor: Mašina.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs