Stop zastrašivanjima sindikalaca – dobrotvorni događaj za sindikalca iz Jure

Img Predrag Stojanović; Foto: snimak ekrana / Jugmedia / Youtube

Radnički glas, u saradnji sa CK13 i Prelom Izdavaštvom, organizuje u subotu od 18h u CK13 u Novom Sadu dobrotvorni događaj za Predraga Stojanovića, sindikalca iz Jure iz Leskovca, člana Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Predrag Stojanović je prošle godine dobio otkaz u Juri. Kompanija je ovog radnika optužila krivično za urušavanje ugleda firme, „samo zbog toga što je radio svoj posao kao sindikalac – javno govorio o položaju radnika u leskovačkoj Juri i obelodanjivao kršenja radničkih prava u ovoj fabrici“, navodi se u saopštenju organizatora.

Organizatori događaja navode da je Jura na poslednjem ročištu konkretizovala svoj odštetni zahtev tražeći da joj se na ime povrede ugleda isplati suma od 20 miliona evra.

„Iako Peđa ima sve osnove da dobije sudski proces i da se vrati na posao, on u međuvremenu nema nikakvih primanja. Upravo je ovo tipična strategija poslodavaca, koji računa da otpušteni sindikalac neće dočekati presudu, već će pod pritiskom surove svakodnevice morati da odustane od borbe. Pored toga, enormne sume koje se ispostavljaju kao odštetni zahtevi služe da zastraše obične radnike, koji o ovakvim iznosima ne mogu ni da sanjaju“, stoji u najavi događaja.

Iz Radničkog glasa veruju da ovo sa čime se suočava Stojanović zahteva odgovor svih radnika i radnica u Srbiji, te zbog toga organizuju solidarni događaj u CK13 u Novom Sadu.

Na događaju će se prikupljati novčana pomoć za Stojanovića, a na programu će od 18h biti film „Norma Rae“ (SAD, 1979) koji govori o osnivanju sindikata u tekstilnoj industriji u jednoj fabrici u Americi i o pritiscima koje trpi radnica koja osniva sindikat, a koji kulminiraju udaljavanjem sa posla. Od 20h okupljenima će se obratiti sindikalci iz Novog Sada, a od 20.30 će početi žurka uz muziku DJ S.C.U.M.-a.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs