GRAĐANI REPORTERI: Suvoborska greda - bespravno otvoren kamenolom u Boljkovcima

Img Foto: Suvoborska greda - FB

Saopštenje ekološkog udruženja Suvoboska greda prenosimo u celosti:

U selu Boljkovci, zaseoku Ranjci, na 50 metara od centra sela (u opštini Gornji Milanovac), preduzeće „DIS niskogradnja” iz Valjeva započelo je radove na kamenolomu koji ugrožava zdravlje i narušava mir meštana.

Osim prašine koja se iz kamenoloma razleže na sve strane, brojni meštani se žale na detonacije od kojih se, kako sami kažu, trese celo selo, zbog čega u strahu za kuće i okućnice, ali i za sopstvenu bezbednost.

Prisutna je i najezda zmija koje zbog detonacija beže iz zemlje i prirodnog staništa i pojavljuju se u naseljenom području Boljkovaca.
Prema dokumentaciji do koje su Boljkovčani došli, kamenolom je otvoren bespravno, budući da nije izvršena prenamena zemljišta u građevinsko.

Pitanje je po kom se osnovu, a bez potrebne papirologije i saglasnosti meštana, vrše radovi na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Odgovor na to pitanje meštani Boljkovaca potražiće u ekološkoj, građevinskoj i poljoprivrednoj inspekciji, a mi ćemo nastojati da njihovu borbu učinimo vidljivijom.

Nama, pak, ostaje nedoumica da li će po tom principu razne kompanije dobiti podršku lokalne vlasti i za podzemno istraživanje litijuma i bora bez potrebne dokumentacije i saglasnosti meštana, budući da ovo nije ni prvi, a verovatno ni poslednji primer samovolje milanovačkih vlastodržaca nauštrb životne sredine i prava građana.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs