„Uranak za opstanak“ u Lukavcu, domaćin pokret „Marš sa Kolubare“

Img Izvor: N1/Privatna arhiva

U organizaciji Ekoloških organizacija Srbije (SEOS) u seoskom domu u Lukavcu organizovan je prvomajski uranak pod sloganom "Uranak za opstanak".

Domaćin uranka bio je ekološki pokret iz Valjeva „Marš sa Kolubare“, a na uranak su došli ekolozi iz Jadra, Gornjeg Milanovca, Preljana, Dobrinje, Kosjerića,  Gornjeg Lajkovca, kao i meštani Lukavca i Popučaka.

„Uranak je započeo razgovorom o posledicama geološkh istraživanja litijuma i bora koji su aktuelni u Zapadnoj Srbiji i  ekološkim akcijama kako bi se ta istraživanja zaustavila i predupredilo otvaranje rudnika litijuma i bora, najpre u Jadru, pa i drugim mestima“, izjavila je za N1 Gordana Jelisavčić iz pokreta „Marš sa Kolubare“.

Jelisavčić je rekla da je nakon razgovora usledila večera, a zora je sačekana uz logorsku vatru i pesmu, uz napomenu da su neki umorni od blokada i akcija u borbi  da se zaustave nastavljena geološka istraživanja kompanije Euro Litijum Balkan na dve nove parcele u Lukavcu, zaspali pored vatre u svojim vrećama.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs