Ekološki ustanak najavljuje blokadu radova Euro litijuma u četvrtak

Img Foto: Pixabay

Pokret Ekološki ustanak najavio je da će u četvrtak blokirati radove kompanije Euro litijum kod sela Lukavac.

„Ekološki ustanak obeležava javnost da će u četvrtak, 28. 4. u 12 časova zajedno sa saborcima iz ‘Marš sa Kolubare’ blokirati radove Euroliijuma i poziva građane da se u što većem broju pridruže“, objavio je taj pokret.

Kako se navodi, mesto okupljanja biće put Lajkovac – Valjevo, kod prodavnice na skretanju za Lukovac.

Meštani tog sela kod Valjeva blokirali su u sredu automobilima i traktorima prilaz jednoj od dve parcele, na kojima je kanadska kompanija Euro litijum u utorak započela geološka istraživanja litijuma i bora.

Reporterka N1 navodi da je lokalno stanovništvo već imalo prilike da se uveri u negativne posledice istraživanja litijuma i bora jer je, kako kaže, nekoliko bušotina proceurelo pa domaćinstva koja su u njihovoj blizini sada imaju problem sa hemijskim zagađenjem vode u bunarima. U problemu se našla porodica Arbajter iz Lukavca koja je vodom iz svog bunara zalivala plantažu borovnica, a sada tu vodu ne može da koristi jer je neispravna.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs