SEOS: Lažna obećanja predsednika

Img Foto: SEOS

Savez ekoloških organizacija Srbije oglasio se saopštenjem povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nastavka propagande o rudarenju litijuma. Saopštenje prenosimo u celosti.

Uprkos lažnim obećanjima i činjenici da je izvršena prenamena zemljišta u Slatini i Gornjim Nedeljicama, moramo da ukažemo na gomilu neosnovanih tvrdnji.

Pre svega, neosnovana je tvrdnja da je Srbija mogla zaraditi četiri milijarde evra od samog iskopavanja litijuma bez obrade. Da bi se od jadarita, koji je osnovna sirovina, dobio litijum - potrebna je obrada. Isto tako, da bi se izdvojio jadarit od jalovine - potrebna je obrada. To je prva i osnovna neistina, posle koje sve drugo pada u vodu.

Drugi problem u ovoj izjavi je pominjanje milijardi evra, iako je iz ranije objavljene dokumentacije poznato da je planirana rudna renta ispod svih minimuma. Svejedno, rudna renta ne može nadoknaditi sva prirodna bogatstva, zdravlje i životnu sredinu koja bi pritom bila uništena.

Jasno je da je dalja priča o pretvaranju Loznice u Tokio i dupliranju stanovništva od Loznice do Bajine Bašte rudarenjem litijuma potpuno besmislena, jer se u dokumentaciji pominje raseljavanje ili tzv. „relokacija” stanovništva, a o procvatu određenih krajeva otvaranjem rudnika moglo bi se polemisati u Boru ili Majdanpeku.

Naravno, nije propustio ni priliku da kaže da su protiv rudnika litijuma u Srbiji strane agenture. Valjda one iste agenture koje imaju deonice u Rio Tintu i drugim multinacionalnim kompanijama?

U vezi s tim bi se trebalo osvrnuti na izjavu da Vlada može da donosi odluke kakve hoće, ali da će on sam biti „đavolji advokat”. Možda je to i ključna izjava o događajima koji nas okružuju. Očigledno je da su njegove odluke apsolutne i da su sve institucije podređene odlukama jednog čoveka, koji je, pak, zastupnik multinacionalnih kompanija ili, kako sam kaže, đavolji advokat.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs