GRAĐANI REPORTERI: Ni na nebu - ni na zemlji (FOTO)

Img Foto: Aleksandar Urošević / cemaforum

Prenosimo tekst i fotografije koje su našoj redakciji dostavili građani reporteri okupljeni u timu Mrčajevci info:

Bukovik je planina koja se oslanja na planinu Vujan, a povezuje sa piramidalnom planinom Ostricom. Nekada sastavni deo Opštine Mrčajevci pred čijim stanovništvom vekovima stoje nežno zagrljeni.

Otuda i ova bajkovita, nadamo se i zanimljiva priča Mrcajevci info.

Da smo videli ove slike na stranom sajtu, uzdisali bi što ne možemo otići tamo i posetiti tu prelepu destinaciju.

Medjutim, nekad nismo svesni gde živimo i šta su nam ostavili naši preci, koliko se treba boriti za ovaj raj od prirode da bismo ga sačuvali.

Zato NE LITIJUMU i uništavanju našeg malog sveta i prirodnog okruženja na bilo koji način.

Bukovik je šumovita planina u blizini Mrčajevaca, odmah iznad Gornje Trepče, čija je najviša tačka 851 m nadmorske visine. Bukovik se nastavlja na planinu Vujan, a završava mnogo poznatijom, misterioznom planinom Ostricom (802 m). Vrh Bukovika je pokriven šumom, tu postoji i stari kamenolom koji je vidljiv iz daleka.

Sa livada Bukovika pruža se lep pogled na susednu "sestricu" Ostricu, nešto dalji "brat" Vujan, ali i Jelicu, Ovčar i Kablar.

Staze do vrhova prolaze uglavnom šumovitim predelima i pored prelepih livada. Miris drveća, cveća, raznih trava  je svuda prisutan.

Pored malih i bistrih potočića postoji i malo jezerce, pa se tako i jedan njen deo zove "Jezera".

Bogata je lekovitim travama, pečurkama, raznim šumskim plodovima, divljim svinjama, srnama...

Ukoliko nasi sugradjani žele, a preko Mrcajevci info - možemo organizovati zajednički planinski izlet (planinsko pešačenje) na neku pomenutu destinaciju i uživati u čarima svoje okoline.

Ono šta nas je pokrenulo da napišemo ovaj tekst je fantastična mala lovačka koliba (lovno tehnički objekat), jedan mini čardak koji se nalazi na Bukoviku.

Fascinantno i jedinstveno se uklapa u bajkovite predele prirode i ove naše planine, a sve to ekskluzivno zabeležio naš saradnik Aleksandar Uroševic.

Nije bajka, nije fotošop, kao što mozemo videti ovo je naš mali raj na Bukoviku, a čardačić,on je čudo - "ni na nebu - ni na zemlji".

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs