Pijačni prodavci kreću u protest – uz izvinjenje Beograđanima, blokiraju Slaviju

Img Foto: N1

Pijačni prodavci krenuli su u protest zbog uvođenja elektronske fiskalizacije na pijace. Očekuje se dolazak grupa pijačnih radnika i iz drugih gradova. Kako je Srđan Praštalo iz Udruženja pijačnih prodavaca rekao za N1, šetnja će krenuti od Ušća, preko Terazijskog tunela, RTS, pa sve do Slavije. "Idemo prvo ispred RTS, gde ćemo se obratiti. Zatim idemo ispred Predsedništva, poslali smo naše zahteve, on je čovek koji je dobio dva miliona glasova, pa i nekih od nas. Ovaj narod ako je ugrožen, makar da postoji neki nivo dostojanstva, treba nam 15 minuta, spremni smo na svaki odgovor - ili da želi ili da želi ali da ne može, ili da ne želi da pomogne, želimo odgovor. Slavija će biti blokirana, izvinjavamo se građanima, jedna po jedna grupa građana gubi pravo na egzistenciju, trebaju da nas podrže, pozivamo sve da nam se pridruže, svi koji se osećaju obeshrabreno", naveo je on dodavši da je protest planiran do 18h.

Navodi da se njihovi zahtevi potpuno ignorisani, da nije bilo odgovora, sa namerom da se njihova situacija, kako je rekao – amortizuje.

„Čeka se 1. maj da ovi ljudi ostanu bez posla“, rekao je i dodao da prilikom prethodnog protesta kada je prenoćio ispred Predsedništva, predsednika Vučića nije video.

"Tada smo bili pozvani u Sekretarijat, dali su nam lažnu nadu, dobili smo poziv da je predmet završen. Igraju se sa nama, sa ljudima koji pošteno pokušavaju da prežive. Nemamo šta da tražimo ispred Nemanjine, Predsedništvo je naša tačka - mi tražimo 10 minuta, posle idemo na Slaviju, naš tim ide ispred Predsedništva, hoćemo vreme i mesto za sastanak", kazao je Praštalo.

Praštalo je ranije rekao za N1 da su na njihov zahtev da im se da poseban status i da se izuzmu iz sistema e-fiskalizacije - ostali nemi i ministarstvo finansija, kao i predsednik Srbije koji je, kako navodi, obećao da će se sa predstavnicima pijačnih prodavaca sastati - nakon izbora.

On sumnja da je peticiju sa skoro 16 hiljada potpisa neko do sada uopšte uzeo u razmatranje.

Pijačni prodavci proveli su noć 30. na 31. mart ispred Predsedništva Srbije i tom prilikom rekli da će ostati tu sve dok ih ne primi predsednik Aleksandar Vučić ili neko iz njegovog kabineta, da bi se narednog jutra povukli sa ulica, rekavši da se protest ne završava, već da ga pauziraju.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs