Manojlović u Briselu: Bilo kakva podrška EU projektu Rio Tinta je neprihvatljiva

Img Foto: Pixabay

Direktor kampanje "Kreni-Promeni" Savo Manojlović izjavio je u Briselu da su "aktivnosti Rio Tinta ili bilo koje druge kompanije u vezi sa eksploatacijom litijuma u suprotnosti sa ekološkim standardima i da su katastrofalne".

Na sastanku Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC), zajedničkog konsultativnog odbora EU i civilnog društva Srbije, na kome su, između ostalog, tema bili protesti i podrška projektu Rio Tinta, Manojlović je istakao da je neprihvatljiva bilo kakva podrška EU projektu te kompanije u Srbiji.

„Podrška bilo koje vlade, međunarodne ili evropske institucije ovom projektu su takođe katastrofalne. Građani su ti koji su na protestima i blokadama branili vladavinu prava. Ako se preskaču demokratija i vladavina prava, a međunarodne institucije tolerišu model stabilokratije, gubitak evropske reputacije biće uzrokovan podršci projektu koji je u suprotnosti sa vladavinom prava“, rekao je Manojlović.

On je poručio da se navedeni projekat neće moći sprovesti bez društvenih nemira i da su blokade i protesti to dokazali.

"Šezdeset naučnika, akademika i profesora stali su iza stava da će u postojećim okolnostima ekspolatacija litijuma i bora dovesti do ekološke katastrofe. To je zaključak i naučnog skupa Srpske akademije nauke i umetnosti, najeminentnije naučne institucije. Podrška EU projektu iskopavanja litijuma znači razaranje vladavine prava i stvaranje zelene Evrope sa Srbijom kao crnom rupom", rekao je Manojlović.

Kako je saopšteno iz kampanje "Kreni-Promeni", Manojlović je istakao da veruje "da demokratija u Srbiji nije na prodaju", kao i da "vladavina prava nije na prodaju".

Izvor: Beta/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs