Ekološki ustanak: Svi kandidati za poslanike da se odrede prema Rio Tintu

Img Foto: Pixabay

IZBORI 2022.

Pokret Ekološki ustanak je saopštio da će od svih kandidata za poslanike zatražiti da se odrede prema projektu Rio Tinto, kao bi građani znali za koga da glasaju.

„Građani žele i moraju da znaju unapred da li će njihovi izabrani predstanici u Skupštini Srbije glasati za rudarenje litijuma i bora ili protiv, da li će glasati za rudnike u Pranjanima, Rekovcu, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Homolju, Novom Pazaru i na drugih 40 lokacija ili protiv“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je to izuzetno važno pitanje, koje je dovelo do višemesečnih protesta i blokada, kada su se čule velike reči protiv zagađenja i rudarenja litijuma od opozicionih političara koji su podržali proteste.

Navodi se da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Ana Brnabić, pod pritiskom građana, rekli da će sa kompanijom Rio Tinto raskinuti saradnju.

"Priča nije gotova dok se zakonski ne zabrani svakoj kompaniji da obavlja eksploataciju litijuma i bora na taj način. Svi glasači imaju pravo da znaju ko od kandidata želi da se okonča saga sa Rio Tintom, ali i drugim trovačima, da bi na osnovu toga znali kako da biraju 3. aprila", saopštio je Ekološki ustanak.

Taj pokret je pozvao sve kandidate za poslanike da potpisom na predloženi memorandum obećaju da će tako i postupati, ukoliko se nađu u budućem sazivu parlamenta.

Najavljeno je da će memorandum u ponedeljak biti odnet svim prihvaćenim izbornim listama i da se odgovori očekuju do 28. marta.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs