IZBORI POD LUPOM: Od napada na aktiviste do potkupljivanja birača frižiderima

Img Foto: Građanske inicijative

Od dana raspisivanja parlamentarnih izbora pa do danas, zabeleženo je čak 42 slučaja kršenja ljudskih prava, saopšteno je danas na konferenciji za novinare organizacija civilnog društva, udruženih u praćenju izbornog procesa.

Oko 30 organizacija civilnog društva udružilo se u praćenju kršenja ljudskih prava tokom izbornog procesa, a o zaključcima monitoringa redovno izveštavaju kako domaću, tako i međunarodnu javnost.

Kako je kazao Uroš Jovanović iz Građanskih inicijativa, u prethodnom periodu došlo je do drastičnog kršenja ljudskih prava – od pritisaka na birače, preko targetiranja organizacija koje se bave monitoringom izbora, pa do čak i fizičkih napada na aktiviste.

“Od poslednjeg izveštaja, desili su se ponovo napadi na aktiviste: u Novom Sadu, ali i u Kuli. Takođe, zabeležili smo i targetiranje organizacija civilnog društva od strane izborne liste “Suverenisti”. Konkretno, Saša Radulović je targetirao organizacije navodima da dobijaju novac od onih koji ‘porobljavaju Srbiju’, dok je njihova kandidatkinja Branka Stamenković u sklopu svoje kampanje iznela optužbe da nevladine organizacije rade suprotno interesu Srbije, te da uzimaju novac radi ‘promocije autošovinizma’”, kazao je Jovanović.

Tamara Branković iz organizacije CRTA kazala je da da se u ove izbore ulazi mnogo neravnopravnije nego 2020. godine.

“Vladajuća većina zloupotrebljava institucionalnu prednost da bi promovisala svoj rad. Dodatno, prateći izveštavanja na medijima sa nacionalnom frekvencijom, utvrdili smo da je oko 85 odsto ukupnog vremena posvećeno vladajućoj većini. I tu nije reč samo o sekundama, već i o načinu predstavljanja”, kazala je ona i dodala da je dominantno pozitivno izveštavanje o vladajućoj većini, dok je opozicija većinski negativno predstavljena.

“Kampanja se odvija u atmosferi potkupljivanja građana sa različitim poklonima, pa čak i uređajima za domaćinstvo: televizorima, frižiderima, zamrzivačima”, kazala je Branković i dodala da je to primećsno uglavnom kod aktivista SNS koji idu od vrata do vrata noseći obe “darove”. I to, navela je ona, predstavljaju kao lične donacije aktivista SNS – “kao da smo se mi sad ovde skupili, kupili i samonicijativno otišli i poklonili to građanima”.

Biljana Maletin iz Ženske platforme za razvoj, istakla je da je danas započeta i kampanja “Izbori bez nasilja”, kroz koju će se pratiti i beležiti svaki oblik nasilja nad ženama tokom izbornog procesa. Ona je pozvala građane da se uključe u kampanju i prijave svaki primer nasilja prema kandidatkinjama, ženama u političkim organizacijama i/ili ženama angažovanim na izborima, koji primete u svojoj okolini, te da to mogu učiniti putem i-mejla prijavinasilje@liderke.org. Ovom inicijativom pratiće se da li žene zaista na ravnopravan način učestvuju u ovoj izbornoj kampanji.

Na konferenciji je najavljen i Osmomartovski marš za Dan žena, pod parolom “Solidarne i pobunjene”.

“Pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže na protestnom maršu za ženska prava u utorak, 8. marta, u 16 časova, ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu”, kazala je Dragoslava Barzut iz Građanskih inicijativa.

Izvor: Građanske inicijative

Video snimak konferencije možete pogledati u nastavku:



 


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs