Protest podrške „kamperima“ ispred Predsedništva: Srbija nije na prodaju

Img Foto: N1

U centru Beograda počeo je protest podrške meštanima iz ugroženih područja koji četvrti dan kampuju ispred Predsedništva Srbije, u borbi za uvođenje trajnog moratorijuma na istraživanje i iskopavanje litijuma i bora.

Protestna kolona formirana je u Ulici kralja Milana, i odatle će centrom Beograda krenuti ka zgradi RTS-a.

Kako je ranije objasnio predsednik pokreta „Kreni promeni“ Savo Manojlović protest se održava u znak podrške meštanima Jadra i ostalih ugroženih područja koji se bore za zabranu iskopavanja litijuma i bora.

U pozivu koji je upućen građanima na društvenim mrežama piše „Hajde da sutradan naša deca i unuci obilaze predivne predele naše Srbije dok im budemo pričali kako smo tu zemlju mi sačuvali od Rio Tinta i ostalih kompanija“.

Premijerka Srbije 20. januara je rekla da je projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto obustavljen, ali poslednjih dana sa terena stižu informacije o tome da ta multinacionalna rudarska kompanija i dalje otkupljuje zemljište za rudnik litijuma i bora.

Policija nije odobrila skup koji se kao i svi prethodni odvija pod sloganom "Srbija nije na prodaju". Kako javlja reporterka N1, osim saobraćajne policije na raskrsnici "kod Londona", na protestu nije vidljivo prisustvo pripadnika snaga bezbednosti.

Izvor: Beta/N1/Žaklina Tatalović





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs