Održan protest ekoloških aktivista u Beogradu, najavljena tri koraka

Img Foto: N1

Predstavnici aktivista koji su se okupili u Beogradu i Savo Manojlović najavili su tri koraka - protest sledećeg četvrtka na ovom istom mestu u 19h, kom će prisustvovati i meštani Gornjih Nedeljica a koji će, kako je rekao, kampovati dok se njihovi zahtevi ne usvoje, što je drugi korak. Treći je - skupljanje potpisa za narodnu inicijativu i opstrukcija izbora. Protest ekoloških organizacija koji je oko 19h počeo ispred Predsedništva Srbije, završio se nešto oko 20:15 kod zgrade Vlade.

Zahtev je jedan – obustavljanje iskopavanja bora i litijuma u celoj Srbiji, ne samo projekta Jadar.

Inače, danas su nastupile ujedinjeno Savez ekoloških organizacija Srbije i inicijativa Kreni-Promeni. Sada ujedinjeno nastupaju i pred Vladom i predsednikom Srbije, a ukoliko Skupština Srbije ne donese zakon o zabrani ispokapavanja litijuma i bora, do raspuštanja 15. februara – najavljuju proteste tokom kampanje. Manojlović je rekao da to može da se završi za 24 sata. Poručuju vlasti da neće imati priliku da izbore pripreme i održe u mirnoj atmosferi.

„Istovremeno ćemo nastaviti da dižemo proteste po celoj Srbiji. Ukoliko se ne usvoji, imaće izbornu kampanju ispunjenu protestima, zbog neispunjenih obećanja, imaće terensko skupljanje potpisa za narodnu inicijativu…  Pa ćemo videti kako će ta izborna kampanja izgledati“, rekao je Manojlović.

Poručili su da kada bude u tabloidima neko lice sa protesta, koje označavaju kao stranog plaćenika, da će oblepiti grad slikom onim ko je „davao pare za Klintonovu fondaciju, a on zna šta to znači za njegove birače“.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs