ČAČANI(zmi): OSMI MART

Img

Autorka bloga je Danka Šušić iz Zablaća kod Čačka, dugogodišnja radijska novinarka i građanska aktivistkinja.

Trebalo bi nešto lepo na početku... Patetično, a zen...

Muškarac, žena i cvet. Poznajemo li lepšu sliku? Ta slika je, jedan od momenata kada se između dvoje nalazi samo buket.

Prema grčkoj mitologiji cveće je čovečanstvu poklonila lepa nimfa Flora.  

Tokom čitave godine ukazuje se bezbroj prilika da se obraduje cvetom. Osmi mart je dan kada se to čini na transparentan način. Jedan broj dama dobija bukete i ''običnim'' danima, a drugi broj robuje iluziji.

Na početku dok TI  i  JA, još uvek nije  MI, obično bude vatromet strasti. Čini se da će ista potrajati večno. Gastronomskim jezikom rečeno, gleda se fondan a zaboravlja se na slojeve korica što se nalaze ispod... Retki su  MI  završeci na način romantičnih filmova ili romana.

Koliko žaba žena mora da poljubi pre nego što se pojavi princ? Koliko puta bi muško srce trebalo da bude slomljeno dok ne dođe  ona koja će da zašije rašiveno?

Sam Gospod zna odgovor.  

Muškarci, koji prilaze ženama, različiti su isto toliko kao i žene kojima se prilazi. Pretpotopska dilema – da li su svi muškarci  isti ima, dabome, svoj simetrični negativ -  da li su sve žene jednake?

Naravno da nisu. I jedni i drugi imaju varijacije na temu. Ono što se zapravo želi jeste da se partner napravi idealnim. U tom modeliranju muškarac nikako ne sme da dopusti da oblak sete zakloni draž, zakloni strast. Žena, pak, na sto hektara  poslednjih živaca bi trebalo da zasadi biljku koja ima takvu moć da miri pitanja i nedobijene odgovore. Ali, reči napraviti, oblikovati, modelirati - isključuju integritet.

Ko je idealna žena?  Verovatno ona, koja u vezu, sa sobom donese  uputstvo za upotrebu, jer ''ćud je ženska, smiješna rabota...'' 

Ko je idealan muškarac? Rečenica za definiciju bi trebalo da ima sedam reči  -  idealan je onaj muškarac koji je moj.  

''Žena je nastala od rebra muškarca, a ne iz nogu da bude gažena, niti iz glave da bude nadmoćna, već sa boka da bude jednaka, ispod ruke da bude zaštićena i blizu srca da bude voljena.'' 

Moderno vreme је donelo ovakvu definiciju, ali je njenu suštinu nagovestila pobuna žena zaposlenih u industriji tekstila, u Njujorku, 8. мarta, 1857. Listu nezadovoljstava i proširen izbor rešenja ustanovila je 1910. godine Klara Cetkin. Kao produkt svih borbi i napora nastao je  8.mart - Međunarodni Dan  žena.

Zanimljive su epizode, koje se u naše vreme, viđaju toga Dana na ulicama...

Sindikati su nekada, u boljestojećim vremenima, ( koja se, inače, zovu Potemkinova Sela ) darivali nežniji pol poklon čestitkama ili  putovanjima u Trst, a obavezno su se u društvenim menzama ili restoranima organizovale osmomartovske proslave uz nezaobilazna kulinarska uživanja i takozvano alkoholno vrenje. Danas, saksije i bukete ili anemične karanfile u jeftinom celofanu ulicom nose samo srećnice koje su zaposlene. A da ... Toga Dana rade skraćeno do dvanaest.

Postoje neke žene koje stvarno ne praznuju ovaj Dan. 

Postoje i one koje kažu da im Osmi mart ništa ne znači, a potajno žale što ne dobiju dar jer nema ko da im ga pruži. One nisu odabrale da budu usamljene... 

Ipak, teško je naći osobu koja se neće obradovati mirisnom buketu ili jednom cvetiću poklonjenom od srca. Bez reči se cvetom može pokazati mnogo više.

Vodič za gospodu: 

Crvena ruža znači ljubav. Amarilis - obožavanje. Azaleja  -  označava prvu ljubav. Hibiskus  -  delikatnost. Ciklama je odanost a begonija strasna ljubav. Magnolija – divljenje, mimoza -  nežne misli i osećanja. U buketu hrizantema oslikana je sreća i savršenstvo, jasmin  iskazuje senzualnost a orhideja divljenje. Đurđevak - nežnost, bambus - odanost i poštovanje, crveni karanfil - čežnju. Cveće bi trebalo držati uspravno, u levoj ruci, da bi desna bila slobodna za rukovanje ili zagrljaj.

Vodič za dame: Zauzete - tamo negde pred vama, iza horizonta, nalazi se beli svet. A pored vas - Vaš izbor. Slobodne - Tamo negde pred vama, iza horizonta, nalazi se beli svet. 

SREĆAN PRAZNIK!

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs