Nova.rs: Brnabić šalje inspekciju u Jadar - rezultat današnjeg sastanka u Vladi Srbije

Img Sastanak meštana Gornjih Nedeljica i Loznice u Vladi i Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Meštani Gornjih Nedeljica i Loznice održali su sastanak sa predstavnicima Vlade i premijerkom Anom Brnabić na kojem su se saglasili oko Predloga zakona o zabrani istraživanja litijuma i bora.

Među prisutnima na sastanku su bili advokat Dušan Filipović, meštanin Zlatko Kokanović, kao i Ljiljina Bralović, Dragan Simović i drugi. Sastanak je počeo nešto posle 13 sati, a prema rečima Zlatka Kokanovića sastanak je trajao sat vremena i prošao je veoma uspešno.

„Mi smo bili na sastanku oko sat i po vremena i razgovor je prošao veoma dobro. Nije bilo teških reči, a premijerka je izrazila nadu da reši naš problem. Razgovarali smo o tome da je potrebno doneti zakon kojim će biti trajno zabranjena eksploatacija litijuma i bora na teritoriji Jadra, sa čim se ona saglasila. Pored toga, razgovarali smo o našim zahtevima koji se tiču rešavanja problema bušotina za šta je Brnabić rekla da će i taj problem biti rešen“, rekao je Kokanović za Nova.rs i dodao:

"Premijerka je rekla da će poslati inspekcija na područje Jadra da bi utvrdili u kakvom se stanju nalaze bušotine, a sa druge strane biće formirana radna grupa koja bi trebalo da se bavi novim predlogom zakona. Ona je saglasna sa ovim predlogom, ali je naglasila da je je rok prekratak jer se uskoro raspušta Skupština. Verovatno će to morati da sačeka period posle izbora", kazao je aktivista.

Kokanović je prokomentarisao i navode Sava Manojlovića i advokata Sretena Đorđevića da je uredba ukinuta nelegalno i istakao da je Brnabić rekla da će Ministarstvo ekologije "danas ili sutra" ukinuti to rešenje.

Time je praktično potvrđeno pisanje da uredba može "pasti" nakon izbora i da se ustavni sud može izjasniti da je u pitanju nelegalna radnja. U tom slučaju istraživanja bi se nastavila, a projekat rudnika postao i dalje aktuelan.

Na kraju, Kokanović je istakao da mu je ovaj sastanak ulio nadu da će problem biti konačno rešen, ali da bitka nije ni izbliza gotova.

Autor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs