Radionica čačanske Biblioteke: Uz jezik žirafe do novih drugara

Img Foto: Biblioteka Čačak

Tokom prethodne dve nedelje, od 10. do 21. januara u Gradskoj biblioteci Čačak održana je radionica nenasilne komunikacije „Jezik žirafe – jezik srcaˮ koju je vodila dipl. pedagog i bibliotekar Ana Stanojević. Radionica kroz koju je prošlo 17 polaznika uzrasta od 7 do 10 godina zamišljena je i realizovana po modelu američkog psihologa Maršala Rozenberga koji je i osmislio „jezik žirafeˮ. Ovaj „jezikˮ se zapravo temelji na poštovanju sagovornika i prepoznavanju njegovih osećanja, suštinski neophodnih kompetencija za normalan život.

Odgovori na pitanje zašto je važno da deca mlađeg uzrasta savladaju i progovore „jezik žirafeˮ su zaista brojni. Tokom različitih faza odrastanja većina mališana može da pokaže određene oblike nasilnog ponašanja i govora. Problem vršnjačkog nasilja izučava se godinama i često se bezuspešno traže uzroci. Pored toga, živimo u vremenu u kom je razgovor kao vid komunikacije sveden na minimum. Neretko se i ta oskudna interakcija između školaraca završi sukobom i nerazumevanjem, a deca uglavnom nisu u mogućnosti da te probleme rešavaju bez pomoći odraslih. Zato je grupa eminentnih psihologa pre gotovo 30 godina započela obuku stručnjaka koji rade sa decom u Srbiji, a koji su principe nenasilne komunikacije dalje primenjivali u svom svakodnevnom radu. Rezultati su bili odlični, pa je „žirafeći jezikˮ postao opšte prihvaćen način komumikacije među decom u vrtićima i školama.

Voditelj radionice „Jezik žirafe – jezik srcaˮ Ana Stanojević je tokom pet susreta polaznike provela kroz veoma zanimljive aktivnosti koje su im pokazale koliko je važno jasno iskazati svoje potrebe, osećanje i zahteve. Jedan od važnih rezultata ovakvog rada sa decom je razvijanje svesti o tome da su oni u velikoj meri odgovorni za to da li će reči u njihovoj komunikaciji biti „zidovi ili prozoriˮ, kako je i nazvan program nenasilne komunikacije u Srbiji.

„Polaznici radionice su bili veoma inspirisani. Oni vole zabavne sadržaje u kojima imaju slobodu da iznesu svoje mišljenje, da zaključuju, da stupaju u međusobnu komunikaciju. Nadam se da će im iskustvo stečeno na radionicama pomoći u svakodnevnoj komunikaciji. Njihova interesantna pitanja pričinjavala su mi zadovoljstvo i profesionalnu satisfakciju, ali su dala i nove ideje za naredne aktivnostiˮ, kazala je Stanojević.

Osim edukacije u oblasti nenasilne komunikacije, Biblioteka tokom zimskog raspusta organizuje i geografsku radionicu i književni klub, kako bi mališani na kvalitetan način upotpunili slobodno vreme, stekli nova znanja i prijatelje.

Izvor: Cemaforum





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs