Danas: Vladina uredba o Rio Tintu – gašenje požara pred izbore

Img Foto: Zelena patrola

Odluka Vlade Srbije da Rio Tintu kaže „do viđenja“ predstavlja očigledno manevar, gašenje požara i narodnog nezadovoljstva pred predstojeće izbore, smatraju sagovornici Danasa. Napominju da bi odluku o poništenju svih dozvola datih Rio Tintu, morala da potvrdi Skupština Srbije, ali ukoliko bi vlada odlučila da samo uredbom ukine dozvole ovoj kompaniji, to bi značilo da Rio Tinto može ponovo da traži dozvolu u dogledno vreme, jer uredba nema snagu zakona.

Za sada nije izvesno da li će Skupština Srbije da potvrdi odluku vlade o odlasku Rio Tinta.

„Ne znamo kakvu će odluku Vlada Srbije da donese. Od toga isključivo zavise dalji potezi parlamenta“, rekao je ranije u toku jučerašnjeg dana kratko za Danas Veljko Odalović, generalni sekretar Skupštine Srbije, ne želeći da precizira da li bi parlament, ipak, imao vremena da odlučuje o odlasku Rio Tinta pre raspuštanja, zbog raspisivanja parlamentarnih izbora.

Jedan broj poslanika Srpske napredne stranke smatra da je nužno da parlament verifikuje odluku o odlasku Rio Tinta, kako se ne bi dogodilo da ta kompanija do kraja godine, imajući u vidu značaj vladine odluke, zatraži ponovo dozvolu za iskopavanje litijuma.

Bratislav Jugović, poslanik SNS, smatra da bi odluku o poništenju svih dozvola datih Rio Tintu morala da donese Skupština.

Nekoliko sati pre sednice Vlade Srbije na kojoj je premijerka Ana Brnabić Rio Tintu rekla „do viđenja“, poslanik Jugović upozorio je da svi pravni akti koji imaju manju pravnu snagu od zakona nisu trajno rešenje.

Prema njegovim rečima, ako bi Skupština Srbije na predlog Vlade izglasala zakonsko rešenje kojim se zabranjuje eksploatacija litijuma na teritoriji Srbije, to bi bez svake sumnje značilo da je otklonjena svaka opasnost da će Srbija biti deponija.

„Ako ovo ne uradi vlast koju personifikuje Aleksandar Vučić, onda to niko neće uraditi. Siguran sam da nas od najezde moćnih kompanija neće odbraniti ni Zelenović, ni izvesni Ćuta, ni Veselinović iz NDB. Đilas i njegova ekipa će moćne kompanije dočekivati raširenih ruku“, smatra Jugović, koji je ranije najavio da će potpisati peticiju protiv Rio Tinta u Srbiji.

I profesor Ljubiša Stojmirović, poslanik SNS, smatra da će Rio Tinto i dalje biti omča oko vrata, ukoliko se zakonskim rešenjem koje bi prošlo kroz skupštinu Srbije ne isprave greške vezame za iskopavanje litijuma.

„Problem Rio Tinta je omča oko vrata budućnosti Srbije i nikakva površna i kratkotrajna rešenja ne mogu omogućiti stabilnost i prosperitet Srbiji. Moramo kroz zakonska rešenja koja će biti delo stručnih i umnih ljudi za sva vremena ispraviti dosadašnje greške i propuste, bez obzira kada su nastali i ko ih je napravio“, smatra Stojmirović.

Samostalni poslanik Vladan Glišić ne veruje u iskrenu nameru Srbije da iz zemlje otera Rio Tinto i zaustavi iskopavanje litijuma. Smatra da je to manevar režima da izbegne dalje proteste pred predstojeće izbore.

„Zakon ima veću pravnu snagu i teže se donosi pa i menja“, naglašava Glišić.

I Goran Čabradi iz Saveza 90 zelenih Srbije ubeđen je da odluka Vlade Srbije ima za cilj gašenje požara i narodnog nezadovoljstva pred predstojeće izbore.

„Čak ni menjanje zakona u Skupštini ne znači da on opet, u nekom periodu neće biti vraćen na stara podešavanja. Ekološko buđenje građana je jedini garant da se ovakve stvari ne dešavaju“, ističe Čabradi, dodajući da u Srbiji ima mnogo crnih ekoloških tačaka gde se treba boriti za očuvanje prirode.

Demokrata Srđan Milivojević smatra da građani Srbije ne mogu da veruju ništa Ani Brnabić, pa ni obećanju da Rio Tinto odlazi.

„Kako se jutros kompanija Rio Tinto oglasila izjavom da ostaje u Srbiji posvećena projektu iskopavanja litijuma i izgradnji rudnika Jadar, jasno je da je ovo još jedna šarana laža režima Aleksandra Vučića. Duboko štetočinski i očigledno koruptivan projekat Jadar, može se okončati samo padom ovog mafijaškog i koruptivnog režima na čelu sa Vučićem“, ističe Milivojević.

A Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju ističe da se odlazak Rio Tinta može osigurati jedino odlukom o zabrani iskopavanja litijuma i bora, a ta odluka mora imati snagu zakona.

Da podsetimo, na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije ukinut je prostorni plan za područje posebne namene u oblasti Jadra, a samim tim i sva ostala dokumentacija u vezi sa Rio Tintom i Rio Sava Exploration, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sednice.

Tim Kreni-Promeni održao je sinoć u Beogradu protest koji je počeo okupljanjem ispred Predsedništva, a završio kod Vlade Srbije.

„Tražimo ili da večeras dobijemo odgovor da li nam daju opštinske službenike za overu potpisa od 8 časova ujutru do 20 časova uveče, da li garantuju bezbednost tokom skupljanja potpisa i da li će nakon što skupimo 30.000 potpisa staviti tu inicijativu na glasanje“, naveo je Manojlović i poveo okupljene građane do zgrade Vlade gde su premijerki Srbije uz navedene zahteve predali i kartu za Rio Tinto.

Dali su rok premijerki do danas u 10 ujutru da se izjasni o tome hoće li stvoriti uslove za sakupljanje potpisa, kao i o zahtevu da se Narodna skupština o inicijativi izjasni pre raspuštanja, a u suprotnom će imati novi korak, a to su nove blokade.

Ostaje da se vidi da li je odluka Vlade o ukidanju dozvola Rio Tintu politička odluka i predizborna propaganda ili zaista planiraju da ponište te uredbe i kroz zakone trajno spreče geološka istraživanja, ekploataciju i preradu bora i litijuma, izjavila je danas glumica i aktivistkinja Bojana Novaković.

Predstavnici pokreta Ekološki ustanak najavili su da će danas u podne otići u Vladu Srbije da preuzmu dokumente koji se odnose na eksploataciju litijuma i projekte rudarske kompanije Rio Tinto. Oni su sinoć nakon odluke Vlade „čestitali svim građanima Srbije“, a posebno onima koji su bili na blokadama i pokazali solidarnost sa najugroženijim građanima iz Gornjih Nedeljica.

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je sinoć da je ukidanje Prostornog plana za projekat Jadar „velika pobeda građana koji su su na protestima i blokadama borili protiv kompanije Rio Tinto ali i društva u celini“.

Odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana za realizaciju projekta ekploatacije i prerade minerala jadarit i Radne grupe u vezi implementacije projekta „Jadar“ delovaće samo na rejting SNS pred izbore, ali ne i na stvarni položaj Rio Tinta, ukazuje danas u saopštenju Fond za razvoj demokratije.

Kompanija „Rio Tinto“ je izuzetno zabrinuta zbog izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za projekat „Jadar“, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom, navodi se u saopštenju koje je juče prosleđeno medijima.

Autor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs